Ukratko
StoryEditor

Zavirite u svijet DAB+ digitalnog radija

04. Travanj 2022.

U cijelom svijetu radio je vrlo važan medij kojem se najviše vjeruje i kojeg svakodnevno po nekoliko sati dnevno sluša velik dio populacije.

S ciljem promocije nove digitalne radijske tehnologije OIV je 20. studenog 2017. godine, u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Agencijom za elektroničke medije (AEM) pokrenuo testno DAB+ odašiljanje.

Svrha testnog odašiljanja bila je popularizacija nove digitalne radijske platforme utemeljene na DAB+ tehnologiji koja se već u znatnoj mjeri koristi u drugim državama, s ciljem pridruživanja Hrvatske većini europskih, ali i svjetskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio.

Što je digitalni radio?

DAB (eng. Digital Audio Broadcasting) je sustav za radiodifuziju visoko kvalitetnih digitalnih audio programa te pratećih podatkovnih usluga namijenjenih za prijam putem uređaja vrlo sličnih FM prijamnicima.

Signal se odašilje i prima „preko zraka“ odnosno antenama kao i analogni FM signal, međutim razlika je u tome što se odašiljanje i primanje ne provodi u analognom obliku nego digitalno („nule i jedinice“). Više audio programa se kodira i multipleksira na jedan VHF kanal, odnosno jedan odašiljač emitira desetak i više programa.

Značajke DAB+

Kroz DAB+ slušatelji dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne, grafičke i video podatke vezane uz audio sadržaj kao što su naslovnice albuma, komentari uz, primjerice, sportske prijenose, podatke o pjesmi i izvođaču, elektronski programski vodič i sl., a sve to bez internetskih troškova i potpuno besplatno za korisnike. S druge strane, FM spektar na nacionalnoj i regionalnoj razini te u većim gradovima je popunjen i nema novih dostupnih frekvencija, a najveća prednost digitalnog radija kako za slušatelje, tako i za nakladnike je mogućnost odašiljanja, odnosno prijama većeg broja programa. U skladu s time, ovom platformom otvara se dodatni prostor za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mogućnost proizvodnje novih sadržaja. Novi nakladnici tako mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći povećati slušanost na širem području pokrivanja nego na FM platformi te ujedno proširiti svoj portfelj.

Tijek projekta u Republici Hrvatskoj

U prvoj godini testnog odašiljanja emitiralo se s četiri odašiljača, sa Sljemena, Ivanščice, Mirkovice i Učke. Ulaskom u drugu godinu eksperimentalnog odašiljanja područje pokrivanja povećano je za dvadeset posto proširenjem mreže na lokaciju Vidova gora-Brač. Početkom 2020. godine broj lokacija povećan je na osam kada su u rad pušteni i odašiljači na Srđu za dubrovačko, Ugljanu za zadarsko i Psunju za područje zapadne Slavonije.

U studenom 2021. godine dovršena je prva faza izgradnje mreže prema dozvoli za komercijalni rad, a puštanjem u rad objekata Biokovo i Ćelevac broj lokacija povećao se na deset. U dosegu signala digitalnog radija sada je više od 90 posto stanovništva naše zemlje, dok pokrivenost autocesta iznosi 76 posto.

U drugoj fazi izgradnje mreže planiranoj za studeni 2022. broj lokacija narast će na 26, a planirana pokrivenost stanovništva digitalnim DAB+ signalom iznosit će 96,3 posto, a pokrivenost autocesta bit će 93 posto.

Pogled u budućnost

Emitiranje radijskog programa na FM-u jedna je od posljednjih analognih tehnologija današnjice. Sve više država oslanja se na digitalni radio i počinje uvoditi nove digitalne programe. U zemljama gdje je DAB+ prisutan već dulje vrijeme ponuda programa se značajno povećala. U određenim zemljama udio digitalne u usporedbi s analognom slušanošću već je toliko visok da planiraju potpuni prelazak na DAB+.

Što se tiče prijamnika, 21. prosinca 2020. godine na snagu je stupila obaveza koju je auto industriji propisao Europski zakonik o elektroničkim komunikacijama – EECC, a kojom svi novi automobili koji se stavljaju na tržište EU moraju imati audio prijamnik koji omogućuje prijam digitalnog zemaljskog radija. Ova uredba odnosi se na sve države članice Europske unije bez obzira na status DAB-a u pojedinoj zemlji.

U skladu s time u travnju 2021. godine OIV je u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske proveo istraživanje o broju DAB+ prijamnika u vozilima. Navedeno istraživanje obuhvatilo je devet tisuća vozila, godine proizvodnje od 2014. do 2020. godine, a rezultati su pokazali iznenađujuće velik udio spomenutih uređaja u automobilima -  čak 30,4 posto, što je zasigurno pozitivan i poticajan podatak.

Novo istraživanje provedeno je i u studenom iste godine, a povratni podaci pokazali su  povećanje udjela na 42,1 posto. S obzirom na ranije spomenutu EECC obavezu, očekuje se kako će broj vozila s prijamnicima za digitalni radio iz godine u godinu ubrzano rasti i kroz nekoliko godina većina vozila imat će DAB+ prijamnik.

27. travanj 2024 01:07