Ukratko
StoryEditor

Dan prava potrošača - Četiri škole nagrađene pametnom pločom

15. Ožujak 2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s 12 stručnih tijela tematski vezanih uz područje digitalizacije i Tehničkim muzejom Nikola Tesla obilježilo je Svjetski dan prava potrošača (WCRD) 2019. u Republici Hrvatskoj svečanom dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola koji su najuspješnije kroz video, strip, infografiku i plakat prenijeli poruku o zaštiti prava potrošača u digitalnom svijetu.

Naime, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, raspisalo je Natječaj  ‘Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijet‘. Ukupno je zaprimljeno 118 radova, a nagradu, odnosno pametnu ploču dobile su četiri škole. Najuspješniji su bili učenici Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca koji su dobili nagradu za najbolji strip, Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke za najbolji video-uradak, Srednje škole Glina za najbolji plakat te Osnovne škole prof. Blaž Mađer iz Novigrada Podravskog za najbolju infografiku. Nagrade je ravnateljicama škola svečano uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen i zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Antun Palarić.

Ministar Horvat rekao je da uz to što su danas pokazali da se u Republici Hrvatskoj može dogoditi međuresorna suradnja, okupiti se 18 hrvatskih institucija na jednom mjestu s istim ciljem, može se i otvoriti transparentan natječaj u kojem mogu pobijediti četiri škole koje vode dame.

- Sve je to u Hrvatskoj moguće, samo treba volje, malo odlučnosti i malo hrabrosti. Nije Tehnički muzej odabran slučajno, ‘Pametno s pametnim tehnologijama‘ u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača vezan je za sav trud mog ministarstva i Uprave za trgovinu koju vodi gospođa Iva Sojić u namjeri da kroz konstrukciju zakonodavnog okvira damo mogućnost svima nama da spram prava potrošača sutra budemo bliži, efikasniji i jasniji u definiranju svojih prava s jednim ciljem – edukacija. Niti će sutra biti bitno vode li agencije muškarci , žene osnovne i srednje škole – bit će bitno samo znamo li ili ne znamo. Sretan vam dan prava potrošača sa željom i namjerom da ovaj isti dan sljedeće godine ovaj auditorij i interes bude još veći, a u ovih godinu dana apsorbiramo znanja što je više moguće – rekao je Horvat i zahvalio se posebno Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu financija, Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Carnetu, FER-u, FOI-u, AEM-u, Agenciji za zaštitu osobnih podataka i Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Do 18 sati posjetitelji mogu sudjelovati u nizu radionica na temu zaštite potrošača u digitalnom svijetu koje će održati stručnjaci iz resornih tijela. Također, posjetitelji mogu posjetiti 16 informativnih štandova i saznati informacije o zaštiti njihovih potrošačkih prava u digitalnom okruženju, a s posebnim naglaskom na kibernetičku sigurnost, pametne tehnologije i medijsku pismenost.

28. svibanj 2022 16:44