Ukratko
StoryEditor

Davor Runjak, HPE Ezmeral: Novi digitalni portfelj pomaže tvrtkama da ubrzaju digitalnu transformaciju

16. Prosinac 2022.

HPE donosi agilnost aplikacijama i podacima na svim lokacijama – računalnim rubovima, oblacima i podatkovnim centrima

Softver HPE Ezmeral, novo rješenje kompanije Hewlett Packard Enterprise, jedinstvena je platforma pomoću koje se kompanije maksimalno koriste svojim računalskim potencijalima, kontroliraju troškove i štite podatke. Davor Runjak, ambasador za HPE Ezmeral, objašnjava o kakvom je programu riječ.

Zbog čega kompanije trebaju prijeći na hibridno/cloud računalstvo?

– Danas su popularne tri vrste infrastrukturnih rješenja: na lokaciji/on-premise, u cloudu/oblaku i hibridno rješenje koje objedinjuje određenu kombinaciju infrastrukture u oblaku i na lokaciji. On-premise, podatkovni centri, predstavljaju tradicionalno rješenje kojim se u prošlosti koristio najveći broj kompanija.

Sve aplikacije i podaci nalaze se ‘u lokalu‘ i ne napuštaju okvire kompanije. Cloud computing rješenja, najčešće su, sada već tradicionalni, public cloud modeli, s eksternim pružateljem usluge koji iznajmljuje resurse i u kojem iste resurse dijeli veći broj kompanija u potpuno zaštićenom okružju. Hibridni cloud je kombinacija on-premise i cloud computing modela.

Uporabom hibridnog oblaka organizacija može skalirati računalne resurse i ograničiti troškove kao u klasičnom oblaku, uz fleksibilnost oslobađanja lokalnih resursa za čuvanje povjerljivih podataka i aplikacija, kada za to postoji potreba. Primarna karakteristika kod hibridnoga cloud modela je da se informacije dijele između lokalnih i cloud platformi. Prelazak na hibridni oblak donosi i ključne transformacije, ne samo u poslovnom procesu, već i u tehnologiji i među zaposlenima, koje će pomoći razvoju poslovanja. Strategija hibridne infrastrukture donosi nove moderne aspekte za potpunu digitalizaciju.

Kako se objedinjuju sve te aplikacije?

– Prelazak na hibridni cloud computing jedan je od postulata digitalne transformacije, ali može biti iznimno kompliciran i težak ako nije planiran na kvalitetan način. Zato je potrebno stvoriti okružje u kojem će se objediniti sve aplikacije – i one koje rade u cloudu i u lokalnom okružju. Moderno okružje koje omogućuje objedinjavanje svih aplikacija je kontejnersko okružje (containers).

Kontejnerska tehnologija temeljena na Kubernetes otvorenim programskim standardima nudi alate koji skraćuju potrebno vrijeme i olakšavaju prelazak na hibridni cloud computing. HPE Ezmeral Runtime Enterprise je prvo i jedinstveno rješenje koje donosi skalabilnu kontejnersku platformu namijenjenu Enterprise okružju, za cloud i non-cloud aplikacije. Pokretanjem kontejnera na poslužiteljima, razvojni timovi mogu brže razvijati aplikacije, pri čemu se smanjuje kompleksnost, a time i troškovi cijelog IT-a.

Kako Hewlett Packard Enterprise može pomoći kompanijama u prelasku na hibridni/cloud computing?

– Pitanje prelaska na cloud je pitanje modernizacije aplikacija koje moraju funkcionirati servisno. Cloud obećava brzinu, agilnost i uštedu troškova, ali ostvarenje pune vrijednosti oblaka zahtijeva rješavanje teških izazova kao što su sigurnost, usklađenost s propisima, upravljanje troškovima i organizacijske promjene. HPE-ova hibridna rješenja u oblaku mogu pomoći poslovanju u upravljanju kompleksnošću oblaka i ubrzati digitalnu transformaciju dokazanom metodologijom za transformaciju ljudi, procesa i tehnologije.

Međutim, prosječno dvije od svake tri aplikacije trebaju ostati u lokalnom podatkovnom centru zbog problema kao što su kompleksnost podataka, usklađenost s drugim sustavima, previsoka cijena migracije i međuovisnost o drugim sustavima. HPE donosi agilnost aplikacijama i podacima na svim lokacijama – računalnim rubovima (edge), oblacima i podatkovnim centrima – eliminirajući složenost i silose, brzinu i agilnost standardnim alatima, procesima i automatizacijom.

Kakvu prednost brend HPE Ezmeral donosi kompanijama?

– HPE Ezmeral, novi brend i softverski proizvod HPE-a, pomaže kompanijama da maksimalno iskoriste svoje računalske potencijale, a obuhvaća kompletan portfelj, koji sačinjavaju upravljanje kontejnerima, strukturiranim i nestrukturiranim podacima/bazama podataka, AI/ML analitika i analitika podataka, kontrola troškova, IT automatizacija, AI operacije te posebice sigurnost podataka, data security. Taj novi digitalni portfelj osmišljen je kako bi pomogao tvrtkama da ubrzaju digitalnu transformaciju u područjima kao što su orkestracija i upravljanje aplikacijama, umjetna inteligencija i strojno učenje, analiza podataka, kontrola troškova i sigurnost podataka. 

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom HPE.

25. travanj 2024 17:44