Ukratko
StoryEditor

Dino Novosel (E.ON Hrvatska): Imamo rješenja za izazove energetske tranzicije

20. Ožujak 2023.
Dino Novosel, direktor strategije i održivosti u tvrtki E.ON Hrvatska

Više od trećine instaliranih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj djelo je E.ON-a. Ističe to Dino Novosel, direktor strategije i održivosti u tvrtki E.ON Hrvatska, dok objašnjava kako u okviru zelene energetske tranzicije razvijaju i kogeneracijska postrojenja na biomasu, istražuju inovativne mogućnosti proizvodnje i primjene vodika te pridonose razvoju e-mobilnosti i energetske učinkovitosti.

Primjećujete li trend u korištenju obnovljivih izvora energije?

– Nakon dvogodišnje energetske krize, kojoj se nažalost još ne nazire kraj, očekivano je da su se kupci okrenuli prema obnovljivim izvorima energije kako bi se zaštitili od iznimne promjenjivosti cijena na tržištu, ali i osigurali stabilnu opskrbu električnom energijom. Više od 47 posto povećano je instaliranje solarne snage u 2022. u odnosu na 2021., s 28 na 41 GW, što je čak 100 posto više u odnosu na 2020., prema izvješću Solar EU Market Outlook.

Kumulativno na europskom tlu operativno je 209 GW solarnih kapaciteta u 2022., u odnosu na 168 GW godinu prije. Rast fotonaponskih elektrana bio je (opet) podcijenjen među kreatorima europske politike i analitičarima, a njihova je važnost porasla s energetskom krizom i geopolitičkim zbivanjima. EU i njegove pojedinačne države članice trebaju poduzeti mjere kako bi održale taj solarni zamah.

Zbog čega je E.ON lider među predvodnicima zelene energetske tranzicije i kakvi su vaši prošlogodišnji poslovni rezultati u projektima OIE-a?

– E.ON Hrvatska u partnerstvu sa svojim kupcima, kako u segmentu poduzetnika tako i kućanstava, znatno pridonosi povećanju tih kapaciteta i ostvarenju navedenog cilja. U posljednjih nekoliko godina E.ON Hrvatska postao je lider u fotonaponskim elektranama prema instaliranom kapacitetu, instaliravši blizu 50 MWp samo u 2022. godini. Naš glavni model je PV rješenje za prosumere, kupce koji troše energiju proizvedenu fotonaponskim sustavom na lokaciji. Međutim, projektiramo i gradimo i veće fotonaponske parkove montirane na tlu te njima upravljamo.

Prošle smo godine izgradili dva trenutačno najveća PV sustava u Hrvatskoj, svaki blizu 10 MWp instaliranoga kapaciteta. Poslovnim kupcima osiguravamo i financiranje putem PPA ugovora, što je relativno nova pojava na hrvatskom tržištu, ali unatoč tome postoji veliki interes i kupaca i proizvođača kako bi se dulje osigurala stabilnost cijena putem različitih poslovnih modela. Ponosni smo što se i na tom području E.ON Hrvatska pozicionirao kao jedan od predvodnika zelene energetske tranzicije.

Kakva energetska rješenja E.ON nudi poduzetnicima?

– Osim više od 50 MW instaliranih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj, što je više od trećine ukupno instaliranih hrvatskih kapaciteta, radimo na stalnom proširenju portfelja zelenih rješenja za cjelokupnu energetsku tranziciju. Razvijamo kogeneracijska postrojenja na biomasu, istražujemo inovativne mogućnosti proizvodnje i primjene vodika i pridonosimo razvoju e-mobilnosti i energetske učinkovitosti. E.ON kao grupa savršeno je pozicioniran zbog svojih energetskih mreža i korisničkih rješenja da postane platforma za zelenu energetsku tranziciju Europe i svaka njegova članica razvija rješenja prema tom istom cilju.

Koji su izazovi u uvođenju novih rješenja vezanih uz energetsku tranziciju?

– Jedan od ključnih problema energetske tranzicije brzina je rješavanja zahtjeva za priključenje na distribucijsku mrežu te ukupni godišnji kapacitet DSO-a, koji je u trenutačnim uvjetima limitiran na oko 60 MW. Kako bi riješio sveprisutni problem, koji nije specifičan samo za Hrvatsku, E.ON je uložio u razvoj digitalne platforme Envelio, koja nudi rješenje omogućavanjem digitaliziranog postupka planiranja razvoja mreže, kao i u potpunosti digitaliziranog procesa odobravanja preliminarnog energetskog rješenja investitorima u roku manje od 24 sata.

Dodatni problem adekvatnom upravljanju DSO-a proizlazi iz činjenice što više od dvadeset tisuća transformatora na niskonaponskom nivou u Hrvatskoj nije opremljeno sustavom udaljenog praćenja, što rezultira uglavnom reaktivnim intervencijama te onemogućava aktivnu i prediktivnu analizu zdravosti sustava, što pak dovodi do nekontroliranih ispada mreže i destabilizacije kompletnog elektroenergetskog sustava. E.ON je zato razvio interni proizvod Brightfield, koji omogućuje brzu i jednostavnu digitalizaciju imovine DSO-a na niskonaponskim razinama.

Sadržaj nastao u suradnji s E.ON Hrvatskom.

26. travanj 2024 16:04