Ukratko
StoryEditor

Donosimo 10 alata za brzu digitalizaciju poslovanja, za inspiraciju i iskustva iz prve ruke dođite na Digitalnu (R)evoluciju

23. Studeni 2023.
Digitalna (R)evolucija

Mali i srednji poduzetnici su iznimno važan dio gospodarstva, kako u Hrvatskoj tako u svim razvijenim ekonomijama - u 2022. godini je u Hrvatskoj poslovalo 150.846 poduzetnika, od čega 404 njih velikih, a ostali su mikro, mali i srednji poduzetnici. Upravo oni su lani ukupno imali više od 726 tisuća zaposlenika te ostvarili 80,4 milijardi eura prihoda (606,4 milijarde kuna).

Svakoj zemlji je bitno da taj dio gospodarstva bude agilan, kreativan i propulzivan. Zato je velika opasnost za čitavo gospodarstvo zaostajanje tog dijela gospodarstva u korištenju tehnologija u odnosu na konkurente u drugim zemljama Europske unije. Prema posljednjim podacima Eurostata, domaće tvrtke zaostaju čak i u domeni korištenja poslovnih informacijskih ERP sustava (prema Eurostatu, 2021. u RH 24 posto tvrtke koristi ERP sustave u odnosu na prosjek u EU od 38 posto). Zaostajemo i u području primjene poslovnih cloud usluga (Hrvatska je s 39 posto u donjem dijelu EU ljestvice), po korištenju web prodaje sa 7-8 posto domaće tvrtke su u donjem dijelu ljestvice, IoT koristi 23 posto tvrtki, a umjetnu inteligenciju njih 9 posto.

Na spomenute podatke pritom ne smijemo gledati olako jer je više istraživanja potvrdilo da tvrtke koje prve ulože u digitalizaciju poslovanja na kraju i ostvare bolje poslovne rezultate. Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), tvrtke koje su investirale u svoju digitalnu budućnost iskusile su brojne dugoročne koristi, uključujući bolju komunikaciju s klijentima i lakši probitak na nova tržišta. Osim toga, studija American Express Businessa i Dell Technologiesa otkrila je da su male tvrtke, kojima je digitalna transformacija bila prioritet u poslovanju, zabilježile dvostruki rast prihoda u odnosu na one s niskim ulaganjima u to područje.

Najveća domaća poslovna konferencija za razmjenu znanja o uspješnim primjerima digitalizacije u poslovanju

Digitalni jaz malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj potvrdilo je i nedavno objavljeno Izvješće o stanju digitalnog desetljeća za 2023. godinu koje je objavila Europska komisija. EK upozorava da se zaostajanje tog značajnog dijela domaćeg gospodarstva odnosi na korištenje umjetne inteligencije, cloud tehnologija i big data. Europska komisija pritom predlaže da je najučinkovitiji način podizanje razine osviještenosti malih i srednjih tvrtki o prednostima korištenja digitalnih poslovnih rješenja kroz radionice, treninge i druge načine razmjene znanja.

Upravo s tim u vidu, HUP-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (ICT) je pokrenula, a ove godine i nastavlja s organizacijom Digitalne (R)evolucije, najveće domaće poslovne konferencije za razmjenu znanja o uspješnim primjerima digitalizacije u poslovanju. Konferencija će se održati 28. studenog u Mozaik event centru (bivši Hypo centar) i okupit će više od 700 poduzetnika iz svih sektora gospodarstva i dijelova Hrvatske, s time da će biti predstavljen velik broj uspješnih primjera digitalizacije iz svih sektora i tvrtki različite veličine. Važno je naglasiti da Digitalna (R)evolucija nije o tehnologiji, ne priča se inženjerskim jezikom, nego jezikom poslodavaca i svakodnevnim primjerima u kojima tehnologija može pomoći poduzetnicima. Svi mogu preuzeti besplatne karte za konferenciju putem Entrio platforme.

“Za ubrzanje digitalizacije ključno je osvijestiti nepovratne promjene koje donosi tehnologija u biznis, ali istovremeno smanjiti otpor poduzetnika prema korištenju novih tehnologija. Smatramo da to možemo najbolje napraviti prezentacijom uspješnih projekata koji su realizirani u drugim tvrtkama i dijeljenjem znanja i iskustva uspješnih u digitalizaciji. Digitalizacija ne mora biti ni skupa niti je riječ o putu u nepoznato, a s druge strane je sasvim izvjesno da ako netko ne krene tim putem da ne može ostati konkurentan i opstati na tržištu. Svi koji dođu na konferenciju dobit će sigurno konkretne i korisne informacije, ali i nadahnuće za korištenje modernih tehnologija u svom poslovanju”, kaže Ivan Maglić, programski direktor Digitalne (R)evolucije.

Iz HUP-ICT-a stoga pozivaju sve poduzetnike da odvoje vrijeme i dođu na Digitalnu (R)evoluciju te da preuzmu besplatne karte za konferenciju putem Entrio platforme.

Deset alata za digitalizaciju poslovanja

Do konferencije, svi poduzetnici mogu otkriti brojne dostupne alate koje je moguće vrlo lako implementirati kako bi unaprijedili i ubrzali svoje poslovanje. Za veće iskorake u poslovanju putem tehnologije, iz prve ruke saznajte na konferenciji Digitalna (R)evolucija, a do tada donosimo popis od deset korisnih grupa alata za svakog poduzetnika.

1. Softver za vođenje projekata

Platforme za upravljanje projektima mogu biti od velike pomoći ako koordinirate više klijenata istovremeno. Ova tehnologija za mala poduzeća prati aktivnosti, zadatke, rokove i sastanke te omogućuje bolje raspolaganje vremena.

2. Alati za e-mail marketing

Rješenja za e-mail marketing nude jednostavan i brz način informiranja korisnika o najnovijim događajima u tvrtki, kao i svim posebnim ponudama ili promocijama koje firma provodi, a pomažu i u izradi automatskog biltena za društvene mreže.

3. Digitalni potpis

Ovi alati pomažu u potpisivanju sporazuma i ugovora. Primatelji dobivaju dokumente na potpis u svoje virtualne sandučiće nakon što ih pošaljete i unesete njihove e-mail adrese. Većina ovih alata također omogućuje da odredite rok za potpisivanje

4. Softver za računovodstvo

Mrežni računovodstveni softver obavlja većinu zadataka koje bi izvršio knjigovođa ili računovođa, što podrazumijeva bilježenje prihoda i rashoda, izdavanje računa, podnošenje izvješća o troškovima te izradu evidencije potrebne za podnošenje poreznih prijava.

5. Alat za praćenje lozinki

Brojne stranice i platforme zahtijevaju lozinku, zbog čega nije uvijek lako voditi računa o različitim kombinacijama malog i velikog slova, brojki te interpunkcijskih znakova. Kako iste ne biste morali pamtiti ili, još gore, pisati na papir, predlažemo implementaciju alata za upravljanje lozinkama. Izuzetno su sigurni i za pristup je potrebna samo jedna, glavna lozinka.

6. Rješenje za analitiku web stranica

Imperativ je razumjeti tko posjećuje web stranicu tvrtke i koje sekciju privlače više ili manje posjetitelja. Alati za analitiku web stranica omogućuju uvid u spomenute podatke i nude mogućnost da, prema potrebi, prilagodite i poboljšate web stranicu.

7. CRM

CRM softver kritičan je alat za mala poduzeća. Voditeljima projekata pruža centralizirano spremište za praćenje, mjerenje i upravljanje svim dodirnim točkama i dosegom kupaca. Može pružiti informacije o kupcima, informacije o kupovini i stanju poslovanja.

8. HR menadžment

Samo nekoliko malih poduzeća može si priuštiti voditelja ljudskih resursa, zbog čega je dobro imati softver za upravljanje ljudskim resursima. Takav softver obrađuje veliki raspon usluga, uključujući obračun plaća i distribuciju kritičnih poslovnih obavijesti.

9. Alati za komunikaciju

Kako vaša tvrtka raste, oslanjanje na e-poštu i telefonske pozive može postati neučinkovito. Trenutno dijeljenje datoteka i izmjena poruka značajke su modernih digitalnih alata za komunikaciju i suradnju. Ove značajke čine suradnju s članovima tima, klijentima i drugim dionicima puno učinkovitijom.

10. Pohrana podataka

Ljudska pogreška i slučajni gubitak podataka uobičajene su prijetnje s kojima se susreću voditelji projekata. Takve pogreške mogu imati mnoge negativne posljedice, uključujući gubitak produktivnosti, zaustavljene inicijative i financijski gubitak. U slučaju incidenta, možete brzo vratiti svoje podatke zahvaljujući softveru za sigurnosno kopiranje.

27. travanj 2024 10:38