Ukratko
StoryEditor

Državni inspektorat: Nema naznaka da je hrana s osječkog područja nezdrava nakon katastrofalnog požara

03. Studeni 2023.
Osijek - Fotografija iz zraka pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru u pogonu osjecke tvrtke ”Drava international” kod prigradskog naselja Brijest.foto Pixsell

Ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako su konzumirali hranu proizvedenu u blizini nedavnog požara u objektu za gospodarenja otpadom u Osijeku u vlasništvu Drava internationala. Riječ je ipak o preliminarnim rezultatima analize na temelju ispitanih parametara, prema zaključku preliminarne procjene, kako je priopćio Državni inspektorat RH (DIRH) koji je u taj dio Slavonije poslao poljoprivrednu, sanitarnu i veterinarsku inspekciju. Naveli su da su inspektori DIRH-a kontinuirano uzorkovali tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području nedaleko od požarišta.

Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu izradila je preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove za 31 uzorak, i to 20 uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta i 11 uzoraka primarnih proizvoda. Kako budu stizali rezultati ostalih analiza, DIRH će ih objavljivati.

Naime, kako navode u Državnom inspektoratu, ukupno je uzeto 100 uzoraka. Njih deset odnosi se na tlo, 30 uzoraka je primarnih proizvoda s polja (soja, šećerna repa, kukuruz, kadulja, djetelina i dr.), 40 uzoraka voća i povrća s tržišta (jabuke, rajčice, kupus, salata, buća, krastavci i dr.), 10 uzoraka jaja i mlijeka i 10 uzoraka stočne hrane.

Uzimajući u obzir intenzitet požara i vrstu materijala koji je gorio uzeti uzorci, njih 100 analiziraju se na sljedeće parametre: teški metali (olovo i kadmij), policiklički aromatski ugljikovodici (PAH); dioksini, furani, poliklorirani bifenili (PCB)  i organoklorirani pesticidi, a u sirovini za stočnu hranu analiziraju se: teški metali, dioksini i PCB.

Analize se, sukladno Zakonu o službenim kontrolama, provode u ovlaštenim nacionalnim laboratorijima, a dio analiza za koje u Hrvatskoj nema ovlaštenih laboratorija obavljaju se u akreditiranim EU laboratorijima.

U DIRH-u su na kraju još jednom naglasili kako je za sada riječ o preliminarnim rezultatima, a inspekcije Državnog inspektorata paralelno sa zaprimanjem rezultata laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere.

28. travanj 2024 14:00