Ukratko
StoryEditor

Državni tajnik Tugomir Majdak: Od EK tražimo manje administracije za poljoprivrednike

21. Veljača 2024.
Tugomir Majdak

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je u srijedu u Saboru da Ministarstvo priprema prijedloge Europskoj komisiji za rasterećenje poljoprivrednika od administrativnih poslova, a i oporba ističe da na takve poslove poljoprivrednici troše trećinu vremena.

- Mi smo predložili osnovi set rasterećenja te pripremamo prijedloge koje ćemo uputiti Europskoj komisiji kako bi se dodatno rasteretila administrativna procedura - istaknuo je državni tajnik Majdak u Hrvatskom saboru, koji raspravlja o izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Ministarstvo za samodostatnost u proizvodnji hrane

- Ministarstvo poljoprivrede se u okviru europskog Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo zalaže za samodostatnost u proizvodnji hrane na razini Europske unije te za povećanje proizvodnje hrane u zemljama koje su u zadnja dva vala proširenja EU  postale korisnici europskih sredstava, među kojima je Hrvatska - dodao je državni tajnik.

Time je odgovorio na pitanje SDP-ove Boške Ban Vlahek o tome što resorno Ministarstvo namjerava poduzeti gleda zahtjeva poljoprivrednika koji su prosvjedovali u Đakovu u znak solidarnosti prema europskim poljoprivrednim proizvođačima.

- Najviše je problema s administracijom koju EU nameće poljoprivrednicima. Tako oko 30 posto vremena potroše na bavljenje administracijom, dok bi za to vrijeme mogli biti na polju i obrađivati svoje kulture - kazala je Ban Vlahek.

SDP-ova zastupnica uzrok problema hrvatskih i europskih poljoprivrednika vidi i u velikim trgovačkim sporazumima, poput onog s južnoameričkim zemljama, zbog kojeg u Europu dolazi nekvalitetna hrana po dampinškim cijenama.

Na nerealni niske cijene upozorio je i zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar.

- U jednom trgovačkom lancu ponuđen mi je kilogram svinjskog buta za 2,8 eura. Koliko onda otprilike iznosi ulazna cijena jer se očigledno radi o uvozu. Kako, kada i odakle je to uvezeno? - pitao je Dretar.

Državni tajnik odgovorio je da Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji svinjskog mesa jer je trenutno na 55 posto, a na smanjenje proizvodnje utjecala je i afrička svinjska kuga.

- S druge strane, imamo konkurentniju proizvodnju u pojedinim zemljama članicama EU koje su se daleko prije modernizirale i postale konkurentne u okviru svojih proizvođača. U tom kontekstu, ministarstvo se zalaže za ravnopravni položaj i povećanje financijske omotnice da bi i naši poljoprivrednici bili konkurentni - odgovorio je Majdak.

Prevare kupaca iznošenjem netočnih podataka u deklaraciji proizvoda

Ivica Kirin (HDZ) i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) upozorili su na problem prevara kupaca iznošenjem netočnih podataka u deklaraciji proizvoda.

- Imate slogan ‘S hrvatskih polja‘, a ispod piše da je zemlja podrijetla Austrija. Od kada su to hrvatska polja u Austriji? - pitao je Pavliček, na što je državni tajnik kazao da je Državni inspektorat povećao kontrole te pozvao sve koje uoče takve nepravilnosti, da ih prijave inspekciji i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Izmjenama Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, brišu se odredbe o minimalnoj marži proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda kao i ograničenja krajnje prodajne cijene i ograničenja o akcijskim prodajama tih proizvoda.

Tripartitno povjerenstvo za sprječavanje nepoštenih trgovačkih praksi

Ministarstvo  nije prihvatilo prijedlog saborskog Odbora za poljoprivredu vezan uz zaštitu domaćeg tržišta od tržišnih viškova iz drugih EU članica, na način da se unese odredbe po kojoj krajnja prodajna cijena ne može biti niža od proizvodne cijene.

- Administrativnim utvrđivanjem proizvodne cijene kao razine minimalne prodajne cijene ispod koje se ne može vršiti prodaja određenih proizvoda, najizravnije se narušavaju načela tržišnog natjecanje jer se proizvođačima koji mogu proizvoditi konkurentno i jeftinije od propisane proizvodne cijene, oduzima pravo na tržišnu utakmicu i tada oni svoju prednost ne mogu iskoristiti - napomenuo je Majdak.

S druge, strane prihvaćen je prijedlog istog Odbora o osnivanju tripartitnog povjerenstva s predstavnicima ministarstva, poljoprivrednika i znanstvene zajednice koje će razmotriti pozitivna iskustva drugih europskih zemalja radi sprječavanja nepoštenih trgovačkih praksi.

26. travanj 2024 14:55