Ukratko
StoryEditor

Dukat započeo sadnju 10.000 sadnica stabala s Hrvatskim šumama

12. Travanj 2022.
foto Miljenko Hegedic
U mladoj šumi nedaleko Velike Gorice Dukatovi su zaposlenici posadili 1.000 sadnica hrasta lužnjaka

Dukat je, u suradnji s Hrvatskim šumama, započeo sadnju 10.000 sadnica stabala najavljenu krajem prošle godine. U akciji pošumljavanja 50-ak Dukatovih zaposlenika posadilo je 1.000 sadnica hrasta lužnjaka u mladoj šumi u Turopoljskom Lugu nedaleko Velike Gorice, na površini od 4.000 m2.

Veliki projekt pošumljavanja tvrtka organizira u suradnji s Hrvatskim šumama koje su, osim na ovom, partner Dukatu i na obrazovnom ekoprojektu 'Dukatići čuvaju šume i prirodu'.

– U našem svakodnevnom radu kontaktiramo i surađujemo s lokalnim zajednicama, udrugama, poduzećima i školama s ciljem promicanja i podizanja svijesti kod svih građana o važnosti i značenju šuma. Šume znače život i zato Hrvatske šume uvijek podupiru i podržavaju svaku inicijativu u tom smjeru. Zahvaljujemo Dukatu na projektu koji je tematski vezan za šume. Zasigurno smo ovom prilikom zajedno doprinijeli očuvanju naših šuma te barem malo smanjili negativan utjecaj klimatskih promjena – izjavio je u povodu Dukatova korporativnog projekta pošumljavanja Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Ova je velika inicijativa pokrenuta s ciljem obnavljanja hrvatskog šumskoga fonda i dio je desete obljetnice projekta 'VOLIM MLIJEKO!'. Tako iz više od 7.300 pristiglih likovnih radova inspiriranih zelenim plućima Zemlje niče prava šuma te Dukat na simboličan i društveno-odgovoran način obilježava jubilarno izdanje projekta.

Uz hrast lužnjak u šumi kod Turpolja, u prvoj polovici travnja još će 9.000 sadnica bukve biti posađeno u Gorskom kotaru, u šumi stradaloj najezdom potkornjaka kod Vrbovskog, na površini od 45.000 m2.

– Kao vodeća i najdugovječnija mljekara u zemlji posvećena odgovornom poslovanju, svjesni smo svoje odgovornosti prema okolišu i poduzimamo konkretne korake u njegovoj zaštiti. Ponosan sam što su naši zaposlenici prepoznali ovu inicijativu i uključivanjem u pošumljavanje potvrdili da svatko od nas može dati svoj doprinos u borbi s klimatskim promjenama. Zeleni tepih pokriva gotovo 50 posto površine naše zemlje i ovom akcijom, jednom od najvećih pojedinačnih korporativnih akcija pošumljavanja u Hrvatskoj, želimo direktno doprinijeti njegovom očuvanju – izjavio je u povodu početka pošumljavanja Duško Glišić, direktor Dukata.

Projekt pošumljavanja nije prva inicijativa koju Dukat provodi s ciljem zaštite okoliša i u kojoj sudjeluju zaposlenici. Već devet godina u sklopu Zelene čistke Dukatovi volonteri čiste  ilegalna odlagališta otpada u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu. Od nedavno Dukat provodi i projekt kružnog gospodarstva kojim se otpadna višeslojna kartonska ambalaža nastala tijekom proizvodnje upotrebljava za proizvodnju toaletnih ručnika, papira i njihovih držača koje koriste zaposlenici u prostorima tvrtke.

24. travanj 2024 01:05