Ukratko
StoryEditor

DZS: Rast prometa industrije

28. Prosinac 2023.
konditorska industrija

Ukupni promet industrije bio je u listopadu 0,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji rujan porastao je za 0,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u listopadu je u usporedbi s istim mjesecom 2022. porastao na domaćem tržištu za 3,7 posto, a na nedomaćem za 0,8 posto.

U odnosu na rujan ove godine, u listopadu je taj promet na domaćem tržištu porastao za 2,3 posto, dok je na nedomaćem tržištu pao za 2,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u listopadu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 10,3 posto, zatim kapitalnih proizvoda za šest posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,2 posto. S druge strane, energija je manja za 4,9 posto, a intermedijarni proizvodi za 2,7 posto.

U listopadu u usporedbi s rujnom ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za 2,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,4 posto i kapitalnih proizvoda za 1,1 posto.

Istodobno, ukupna prodaja energije manja je za 0,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani ukupni promet industrije je porastao za 2,8 posto.

28. travanj 2024 20:00