Ukratko
StoryEditor

DZS: Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u ožujku porasle

08. Svibanj 2023.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine, u usporedbi sa zalihama na kraju veljače, porasle su za 0,9 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine za 7,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni najviše su porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 11,4 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 9,9 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 19 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su porasle za 13,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto.

Zalihe energije su istodobno smanjene za pet posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za jedan posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 2,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 64,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 12,7 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 11,5 posto, proizvodnji električne opreme, za 9,9 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 9,4 posto itd.

Istodobno su najviše pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 14,8 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 12,9 posto te proizvodnji metala, za 10,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 8,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 5,3 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 34,4 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnji proizvoda od slame i pletarskih materijala, za 33,4 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 22,9 posto itd.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 25,4 posto, proizvodnji metala, za 20,6 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 19,5 posto itd.

25. travanj 2024 14:58