Ukratko
StoryEditor

EK smatra da ne treba pristati na ruski zahtjev o plaćanju plina u rubljima

02. Travanj 2022.

Europske tvrtke ne bi trebale udovoljiti ruskom zahtjevu da plin plaćaju u rubljima jer je to u suprotnosti s potpisanim ugovorima, rekao je u petak glasnogovornik Europske komisije. Komisija ističe 'da se potpisani ugovori moraju poštovati i da u 97 posto ugovora o nabavi plina stoji da se plaća u dolarima i eurima te da te tvrtke ne bi trebale pristati na ruske zahtjeve'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj kupci iz 'neprijateljskih' zemalja ruski plin od početka travnja moraju plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji. Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima. Banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Rusija je na popis 'neprijateljskih' zemalja uvrstila one koje su joj uvele sankcije, uključujući SAD, članice Europske unije, Britaniju i Kanadu. Njemačka i Francuska u četvrtak su odbacile zahtjev Rusije, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju ugovora i 'ucjeni'.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući prekid isporuke ruskog plina Europi. Pokušaj Rusije da podijeli zapadne saveznike zahtijevajući plaćanje plina u rubljima je propao, kazao je Habeck. Nećemo se dati ucjenjivati, dodao je.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da su Francuska i Njemačka odbacile ruski zahtjev.

Putin je u četvrtak izjavio da je potpisao uredbu po kojoj strani kupici od 1. travnja moraju ruski plin plaćati u rubljima ili će se ugovori u suprotnom raskinuti.

– Da bi kupili ruski plin, moraju otvoriti račun u rubljima u ruskim bankama. I od sutra će se plin plaćati s tih računa – rekao je Putin na televiziji.

– Ako se ne bude plaćalo na taj način, smatrat ćemo da je greška na strani kupca, sa svim posljedicama koje to sa sobom nosi. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa onda ni mi nećemo biti humanitarna organizacija. Dakle, postojeći ugovori će se raskinuti – dodao je.

Putinova odluka dovela je do rasta vrijednosti rublje, koja je pala na povijesno niske razine nakon što je Zapad uveo drastične sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. No, zapadne kompanije i vlade odbacile su takav potez kao kršenje postojećih ugovora po kojima se plin plaća u eurima i dolarima.

Putin je rekao da je cilj uredbe osnažiti suverenitet Rusije koja će ispunjavati svoje ugovorne obaveze. Rusija osigurava oko trećine europskih potreba za plinom.

19. travanj 2024 19:10