Ukratko
StoryEditor

EU produljio bescarinski režim za ukrajinske poljoprivredne proizvode

13. Svibanj 2024.
Ukrajinafoto Shutterstock

Europska unija je u ponedjeljak na još godinu dana produljila bescarinski uvoz za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine s mogućnošću automatskog uvođenja carina na neke proizvode u slučaju većeg poremećaja na tržištu.

Europski parlament je 23. travnja izglasao produljenje bescarinskog uvoza, a Vijeće je u ponedjeljak donijelo konačno odluku.

EU je u lipnju 2022. godine suspendirao carine na ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi pomogao zemlji u obrani od ruske agresije. Sada je bescarinski režim produljen do 5. lipnja sljedeće godine s tim da su uvedena neka ograničenja.

Novom uredbom uvodi se sigurnosni mehanizam koji će Komisiji omogućiti brzo djelovanje u slučaju većih poremećaja na tržištu jedne ili više država članica.

Ako uvoz pojedinih proizvoda poput peradi, jaja, šećera, krupice, kukuruza i meda dosegne prosjek iz razdoblja od 1. srpnja 2021. do 31. prosinca 2023., carine će se automatski ponovno uvesti.

Ograničenja su uvedena kao odgovor na nezadovoljstvo poljoprivrednika u Europi. Tako su, primjerice, poljski poljoprivrednici više puta blokirali ceste prema Ukrajini, tvrdeći da im uvoz jeftinijih ukrajinskih proizvoda predstavlja nelojalnu konkurenciju.

17. lipanj 2024 04:05