Ukratko
StoryEditor

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

08. Srpanj 2024.
Svjetske burze, burze

Na europskim burzama u ponedjeljak ujutro indeksi stagniraju jer su ulagači oprezni nakon neočekivanog ishoda parlamentarnih izbora u Francuskoj.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 8.195 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 7.657 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,16 posto, na 18.505 bodova.

U fokusu ulagača su rezultati općih izbora u Francuskoj, prema kojima bi najviše mjesta u parlamentu neočekivano dobila lijeva koalicija Nova narodna fronta (NFP), ali neće osvojiti apsolutnu većinu.

Drugi po broju mjesta u parlamentu bio bi centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona, a tek treća bila bi krajnje desna stranka Marine Le Pen Nacionalno okupljanje.

Većina azijskih burzi pala na početku tjedna

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,7 posto.

Na azijskim burzama trguje se oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeni podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

Tako će u četvrtak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati jesu li špekulacije o mogućem smanjenju kamata Feda već u rujnu opravdane.

U srijedu će, pak, biti objavljeno izvješće o inflaciji u Kini, koje će pokazati kakva je situacija s potražnjom u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Ovoga se tjedna održavaju i sjednice niza središnjih banaka u regiji, od Južne Koreje i Novog Zelanda do Malezije.

Jutros je, pak, objavljeno da su u svibnju realne plaće u Japanu pale 1,4 posto na godišnjoj razini, što je već 26. mjesec zaredom kako plaće realno slabe.

A to znači da je teško za očekivati jačanje domaće potražnje.

13. rujan 2024 16:22