Ukratko
StoryEditor

Financijski instrumenti HAMAG-BICRO-a za poljoprivredu zauzeli prvo mjesto u EU

27. Svibanj 2022.

HAMAG-BICRO u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede godinama provodi Program ruralnog razvoja u sklopu kojeg poljoprivrednici imaju na raspolaganju različite povoljne zajmove i kredite. Posljednje dvije godine pokrenuta su dva nova financijska instrumenta: Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj i povećan je maksimalan iznos Malih zajmova za investicije

Hrvatski poljoprivrednici još od 2018. godine iskazuju potrebu za dodatnim financijskim i investicijskim mehanizmima koji bi im omogućili rast i razvoj, ali i pomoć u teškim okolnostima poput koronakrize. Kako bi osigurali dodatna ulaganja u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljene opreme, mnogi su se obratili Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). HAMAG-BICRO kao Vladina najvažnija agencija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u sklopu kojeg poljoprivrednici imaju na raspolaganju različite zajmove i kredite. Zajmovi i krediti za ruralni razvoj s niskim kamatnim stopama, koje se najvećim dijelom vraćaju u fond za zajmove Programa ruralnog razvoja i plasiraju drugim primateljima, te niže naknade, dulji rokovi otplate i veća mogućnost počeka otplate zajma/kredita uz manje instrumente osiguranja vrlo su atraktivni poljoprivrednicima.

Dodatno su tijekom 2020. godine plasirana još dva financijska instrumenta kao odgovor na COVID krizu. Slijedom uspješne provedbe financijskih instrumenata za ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede HAMAG-BICRO uvelike je pridonio kako bi se Hrvatska plasirala na prvo mjesto u Europskoj uniji prema ukupno plasiranim financijskim instrumentima za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Nekoliko povećanja alokacija

Nakon analize rezultata Europska komisija, Opća Uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, u suradnji s Europskom Investicijskom bankom (EIB) u Bruxellesu je početkom svibnja 2022. godine organizirala konferenciju 'Pristup financiranju za mala obiteljska gospodarstva u EU' te su tom prilikom predstavnici HAMAG-BICRO-a predstavili uspješan model provedbe financijskih instrumenata u Hrvatskoj. Prezentaciju je održao voditelj Odjela za ruralni razvoj u Službi za jamstva Ivan Križanović.

Do 1. svibnja 2022. godine odobrena su ukupno 1334 zajma za ruralni razvoj u iznosu od 393,9 milijuna kuna. Od ukupno odobrenoga broja zajmova 66% odnosi se na Mali zajam za ruralni razvoj, odnosno 875 zajmova u iznosu od 325 milijuna kuna, a 23% na Mikro zajam za ruralni razvoj, odnosno 303 zajma u iznosu od 46,2 milijuna kuna. Preostalih 12% odnosi se na Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj, odnosno 156 odobrenih zajmova u iznosu od 22,6 milijuna kuna.

Više mogućnosti za male

Zbog izrazitog interesa poljoprivrednika za zajmovima od 2018. godine do danas nekoliko je puta povećana alokacija, tako da je ukupna alokacija za zajmove s inicijalnih 134 milijuna kuna povećana na 654 milijuna kuna.

Godinama poslujući s poljoprivrednicima, HAMAG-BICRO prilagodio je programe njihovim potrebama. Zbog toga je Program za poljoprivredu i ruralni razvoj izmijenjen nekoliko puta. Prvi je put tijekom koronakrize uspostavljen novi program, Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj, kako bi poljoprivrednicima olakšao i omogućio nabavu obrtnih sredstava i repromaterijala za proizvodnju uz smanjenje kamatne stope na 0,1 % – 0,25%.

Drugi je put tijekom srpnja 2021. godine povećan maksimalan iznos Malih zajmova za investicije s postojećih 50.000 eura na 100.000 eura te je iz programa izostavljen do tada obvezni kriterij ekonomske veličine, koji je prije toga iznosio 6000 eura za sektor voća, povrća i cvijeća te 8000 eura za ostale sektore. Tako je i najmanjim poljoprivrednicima omogućena prijava na Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj. 

26. travanj 2024 00:14