Ukratko
StoryEditor

Gestalt praktičar u organizacijama – Novi program Centra IGW Zagreb

19. Travanj 2022.
foto Timea Marušić Hren

Petar je direktor proizvodne kompanije. Već neko vrijeme suočen je s fluktuacijom menadžera. Uz podršku gestalt orijentiranog savjetnika uvidjeti će da je fluktuacija jedan od simptoma nefunkcionalne komunikacije te inicirati korjenite promjene organizacijske kulture i razvoj menadžmenta ljudskih resusra.

Sonja je voditeljica udruge koja je uslijed krize prisiljena preispitati svoje ciljeve i način opstanka na tržištu. Uz pomoć Gestal orijentirane stručnjakinje organizirat će niz radionica za članove tima na kojima će zajednički redefinirati fokus poslovanja te donijeti odluke o daljnjem smijeru razvoja.

Maja je netom promovirana direktorica u korporaciji. Nova uloga donosi nove izazove među kojima su promijenjeni odnosi u timu. Iz svog geštaltistički orijentiranog coach-a imat će priliku u sigurnom okruženju raditi na izazovima nove uloge.

Navedeni primjeri pokazuju samo neke od brojnih mogućnosti primjene gestalt terapije u organizacijama. Gestalt terapija, prakticira se u klasičnom smislu od pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Principi gestalt terapije danas se, osim u klasičnom terapijskom okruženju, vrlo uspješno primjenjuju u organizacijskom okruženju, u intervencijama na velikim grupama te u razvoju timova i pojedinaca.

- Jedna od glavnih snaga gestalt pristupa u organizacijama leži u njegovoj sposobnosti da izbalansira usmjerenost na proces i usmjerenost na rezultat - kaže Sandra Čanić, psihoterapeutnkinja s dugogodišnjim stažem u području upravljanja ljudskim resursima te voditeljica novog programa za Gestalt praktičara u organizacijama.

- Jedna od glavnih zamki u suvremenim organizacijama koje djeluju u kompleksnom okruženju je pristupiti složenim problemima na pojednostavljen način - nastavlja Čanić.

Problemi koje karakterizira niska doza neizvjesnosti mogu se riješiti putem prokušanih formula, no tzv. opaki problemi koje karakterizira visoka doza neizvjesnosti zahtijevaju bitno drugačiji pristup. Selektivna percepcija, prenaglašeno korištenje logike uz istovremeno ignoriranje sistemskog pristupa, utjelovljenog znanja, osjećaja i intuicije doprinose tome da često u samom početku previdimo složenost situacije. Nastavljajući putem kojeg smo zacrtali pogoršavamo početno stanje. Iz toga razloga ogroman broj dobro zamišljenih projekata svake godine neslavno propada donoseći organizacijama i društvu u cjelini nemjerljive gubitke.

- U 21. stoljeću smo se značajno odmakli od pogleda na organizaciju kao na veliki, predvidivi, sat. Organizacije koje žele biti inovativne uviđaju da je kutiju s alatom u kojem su klasično znanje o logika, potrebno nadopuniti korištenjem intuicije, razumijevanjem šire slike i općenito korištenjem sebe i cjelovitog dostupnog iskustva kao instrumenta promjene - zaključuje Čanić.

- Organizacije su sklone naglašeno se usmjeriti na poslovne procese i sadržaj te pritom zanemariti ljudski faktor, osobito, ljudsku iracionalnost i emocionalnost. Prema mom iskustvu upravo rad na međuljudskim odnosimia kao i na intraindividualnim konfliktima u radu jedan na jedan, dovodi do najsnažnijih promjena unutar organizacija. Tek radom na odnosima, kako sa sobom, tako i sa drugima, možemo dobiti angažirane pojedince i timove - naglašava Mijo Marić, jedan od suvlasnika Centra IGW Zagreb, iskusni psihoterapeut i savjetnik te trener u programu.

- Upravo iz navedenih razloga ponosni smo što pokrećemo edukaciju za Gestalt praktičara u organizacijama, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Ovaj interaktivni, visoko iskustveni dvogodišnji program namijenjen je profesionalcima u području organizacijskog razvoja, stručnjacima za upravljanje ljudskim resursima, konzultantima, trenerima te svim menadžerima koji žele unaprijediti svoje vještine vezane uz provođenje različitih organizacijskih intervencija. Kao Centar već smo se profilirali u jedan od najznačajnijih Gestalt instituta u Hrvatskoj a ovim inovativnim programom želimo proširiti svoje djelovanje na organizacije koje su jedan od najvažnijih pokretača društvenih promjena - zaključuje Marić.

Svrha programa za Gestalt praktičara u organizacijama je omogućiti polaznicima dobivanje teoretskog znanja, kao i smjernica i alata koji će ih podržati u razvoju vještina ključnih za razumijevanje organizacijske dinamike i za održivo upravljanje promjenama. Kroz ovaj program polaznici će imati priliku raditi na razvoju autentičnog konzultantskog ili menadžerskog stila temeljenog na načelima gestalt pristupa – cjelovitog humanističkog pristupa usmjerenog na klijenta. Program započinje u lipnju 2022. Više informacija možete vidjeti na stranici: https://centarigwzagreb.hr/obavijest-o-upisu-na-program-gestalt-prakticar-u-organizacijama/.

Gestalt praktičar u organizacijama

Usavršavanje organizacijskog konzaltinga putem interaktivnog, visoko iskustvenog suvremenog gestalt terapijskog programa namijenjenog profesionalcima u području organizacijskog razvoja, stručnjacima za upravljanje ljudskim resursima, konzultantima, trenerima i menadžerima.

Trajanje programa: 2 godine, mjesto održavanja: Zagreb, početak programa: lipanj 2022.

Saznajte više na: https://centarigwzagreb.hr/obavijest-o-upisu-na-program-gestalt-prakticar-u-organizacijama/.

28. travanj 2024 20:02