Ukratko
StoryEditor

Grad Kutina u zelenoj tranziciji - Od uštede energije pri rekonstrukcijama do pametne rasvjete

25. Studeni 2022.

I ako se godinama govori o zelenoj tranziciji, alternativnim izvorima energije te energetskoj učinkovitosti, te su teme tek u posljednje vrijeme u središtu zanimanja javnosti. Grad Kutina u posljednjih nekoliko godina polako, ali sigurno, priprema i provodi projekte kako bi bili energetski učinkoviti i samostalni, na korist grada i građana.

Grad je pokrenuo i zelenu tranziciju, i to tako da svi projekti koji joj trebaju pridonijeti moraju zadovoljiti standard koji je postavio, a koji je iznad propisanoga zakonskog minimuma, pozitivno pridonose okolišnim ciljevima te su usklađeni s načelom ‘ne nanosi bitnu štetu‘, pa tako npr. radi ublažavanja klimatskih promjena pri rekonstrukcijama treba uštedjeti najmanje 50 posto energije i težiti smanjenju više od 50 posto emisija stakleničkih plinova u odnosu na stanje prije rekonstrukcije.

U gradnji novih zgrada treba za barem deset posto smanjiti potrošnju godišnje primarne energije u odnosu na prag postavljen za zgrade s gotovo nultom energijom (NZEB). Bez obzira na to je li posrijedi rekonstrukcija ili nova gradnja, maksimalno se teži primjeni obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske i rashladne energije, odnosno električne energije u svrhu osiguranja dovoljne energije za vlastite potrebe.

Energetska obnova

Tijekom proteklog razdoblja u Gradu Kutini proveli su niz projekata energetske obnove kojima su obnovili većinu zgrada u vlasništvu Grada i gradskih ustanova, pri čemu su za više od 50 posto smanjili potrošnju energije u obnovljenim zgradama. Grad je u energetsku obnovu zgrada uložio ukupno blizu 40 milijuna kuna, od čega se 70-ak posto odnosi na EU i ostale izvore sufinanciranja.

Obnovljivi izvori energije uvedeni su u gotovo sve objekte u manjem obujmu u obliku proizvodnje toplinske i rashladne energije, a sustavi za proizvodnju električne energije, tj. sunčane elektrane, ugrađeni su na krov Dječjeg vrtića ‘Maslačak‘ i Osnovne škole Stjepana Kefelje. Pripremljeno je 18 novih projekata u sklopu kojih će se sunčane elektrane postaviti na većinu gradskih krovova.

‘Pametna rasvjeta grada Kutine‘ projekt je Grada koji uključuje osuvremenjenje kompletne javne rasvjete, odnosno digitalizaciju korištenjem digitalnih i komunikacijskih tehnologija i uvođenjem pravilnog i stalnog gospodarenja sustavom javne rasvjete, što će rezultirati znatnim uštedama u potrošnji električne energije (više od 50 posto) i velikim smanjenjem emisija stakleničkih plinova, ali i svjetlosnog onečišćenja u odnosu na stanje prije rekonstrukcije.

Zelena infrastruktura

Projektom ‘Urbana mreža zelene infrastrukture grada Kutine‘ uspostavit će se urbana mreža zelene infrastrukture koja će stvoriti održiv, otporan, svima dostupan te za život ugodan i uređen grad i pridonijeti visokoj kvaliteti života stanovništva. Dostupnost i raširenost zelene infrastrukture vratit će prirodu u grad te unaprijediti ljudsko zdravlje i kvalitetu života u urbanom području, a sve u skladu s ciljevima Plana oporavka i otpornosti Republike Hrvatske i Programa zelene infrastrukture u urbanim područjima od 2021. do 2030. te nizom drugih strateških dokumenata koji teže uvođenju zelene infrastrukture u urbana područja. O veličini projekta govori i podatak da je vrijednost projektiranja veća od 1,8 milijuna kuna.

Treba naglasiti i da Grad Kutina razmišlja, a i djeluje, u smjeru iskoristivost geotermalnog potencijala, zbog čega se prijavio na natječaj Norveško-islandsko-lihtenštajnskog fonda koji im je odobrio iznos od 1,4 milijuna kuna za razradu potencijala na području Kutine i iskoristivost tople vode u energetske svrhe, tj. za grijanje prije svega javnih ustanova i stambenog dijela grada ovisno o dobivenom potencijalu. Taj je projekt dugoročno strateški, odnosno smanjuje emisije CO2 i donosi uštede u potrošnji plina i ostalih energenata.

18. travanj 2024 16:41