Ukratko
StoryEditor

Gradu Pregradi uručena nagrada European Energy Award

08. Ožujak 2022.

U gradskoj vijećnici u Pregradi u ponedjeljak, 7. ožujka 2022. održana je konferencija za medije povodom dobivanja nagrade European Energy Award, eea certifikata, koji je Grad Pregrada primio za svoje aktivno sudjelovanje na EU projektu IMPLEMENT. Nagradu je gradonačelniku Marku Vešligaju uručio ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac.

Naime, uvođenjem programa upravljanja kvalitetom i certifikacije European Energy Award (eea) u Belgiji, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, projekt IMPLEMENT imao je za cilj uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima i općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika. U ovaj vrijedan projekt bilo je uključeno 30 pilot gradova/općina diljem Europe. Od hrvatskih gradova u projekt su bila uključena još četiri grada s područja Zagrebačke županije: Jastrebarsko, Ivanić Grad, Zaprešić i Velika Gorica te Grad Karlovac.

Inače, EEA predstavlja najopsežniji sustav upravljanja kvalitetom za gradove i općine u području energetske učinkovitosti, budući da obuhvaća cijeli niz dokazanih mjera zaštite energije i klime koje JLS mogu provoditi.

Prilikom uručenja nagrade, ravnatelj REGEA-e istaknuo je uspješnu dugogodišnju suradnju s Gradom Pregrade te je čestitao gradonačelniku na dobivanju certifikata.

Gradonačelnik Marko Vešligaj zahvalio je Domcu te je rekao da je važno odgovoriti na klimatske promjene u svijetu kroz aktivno djelovanje na svim razinama upravljanja, od europskih i nacionalnih institucija do gradova i općina. Napori lokalnih zajednica, gradova i općina ujedinjeni su kroz Sporazum gradonačelnika, europsku inicijativu pokrenutu 2008. godine s namjerom da se EU ciljevi smanjenja emisija stakleničkih plinova ostvaruju na razini jedinica lokalne samouprave.

- Inicijativi je Grad Pregrada pristupio 2010. godine te izradio svoj akcijski plan za održivi energetski razvoj kroz koji je razvio konkretne mjere s ciljem emisije CO2, odnosno stakleničkih plinova - rekao je gradonačelnik Vešligaj. Dodao je kako je Grad Pregrada mjere i projekte iz akcijskog plana nastojao realizirati kroz financiranje iz EU fondova, kroz nacionalna sredstva te uz svoja vlastita proračunska sredstva.

- Tako smo uspješno proveli modernizaciju javne rasvjete, područna škola u Stipernici izgrađena je primjenom načela održive gradnje, energetski smo obnovili ovu zgradu u kojoj se nalazimo te još dvije zgrade u vlasništvu Grada: zgradu Sportske zajednice te zgradu u kojoj se nalazi Zemljišno-knjižni odjel. Energetski je obnovljena i zgrada dječjeg vrtića Naša radost, a posebnost ovog projekta je to što smo sredstva potrebna za renovaciju krova prikupili kroz crowdfunding kampanju u koju su se uključili mnogi građani i poduzetnici. Ova kampanja ujedno je bila prvi projekt REGEA-ine crowdfunding platforme Croenergy te je ova lijepa priča započela kao jednostavna energetska obnova, a završila kao jedinstvena akcija koja je solidarizirala i ujedinila grad - naglasio je gradonačelnik Vešligaj.

Slijedeći EU politiku koja objedinjuje energiju i klimatske promjene, nedavno je ostvarena podrška inicijative European City Facility (EUCF) za razvoj investicijskih koncepata za ulaganja u održivu energiju.

- Riječ je o bespovratnim sredstvima od 60.000 eura i kontinuiranoj stručnoj podršci, koje smo ostvarili zajedno s partnerima Općinom Krapinske Toplice i Gradom Zabokom, za područje solarne energije i urbane mobilnosti. Ta sredstva će se jednim dijelom koristiti za izradu projektne dokumentacije za biciklističku stazu koja će povezivati Pregradu, Krapinske Toplice i Zabok, i biti dio mreže biciklističkih staza Krapinsko-zagorske županije - najavio je gradonačelnik Vešligaj.

25. travanj 2024 21:56