Ukratko
StoryEditor

IBM QRadar: Digitalni štit za vašu tvrtku u skladu s NIS2 direktivom i najstrožim propisima

28. Ožujak 2024.
IBM QRadar

Hakeri neprestano podižu razinu sofisticiranosti, a njihove metode su sve raznolikije. Za hrvatske tvrtke, bez obzira na djelatnost i veličinu, osigurati neprobojnu obranu digitalnih sustava danas je ključni izazov. Uz to, tvrtke se suočavaju s dodatnim pritiskom - usklađivanjem s regulatornom direktivom NIS2 koja propisuje strože mjere zaštite. Na oba ova fronta, kao moćno oružje, ističe se rješenje IBM QRadar.

Istraživanja pokazuju da je velik postotak hrvatskih tvrtki tokom prošle godine bio meta barem jednog cyber napada. Šteta od tih napada se mjeri u milijardama dolara globalno, a Hrvatska nažalost nije imuna na taj trend.

IBM QRadar predstavlja naprednu platformu za upravljanje sigurnošću podataka i događaja (SIEM) koja pruža organizacijama sveobuhvatan pregled nad sigurnošću njihovog IT okruženja. Riječ je o modularnom rješenju koje prikuplja, analizira i korelira podatke iz raznih izvora, uključujući mrežni promet, log datoteke, sustave i aplikacije.

Trendovi IT sigurnosti 2024. naglašavaju važnost automatizacije i strojnog učenja u procesu detekcije i odgovora na prijetnje. Upravo te značajke su prednosti QRadara.

QRadar koristi napredne analitičke metode i umjetnu inteligenciju za brzo identificiranje potencijalnih sigurnosnih incidenata. Uz to, automatizira brojne repetitivne zadatke vezane za analizu logova i mrežnog prometa, omogućavajući timu stručnjaka da se fokusiraju na prioritetne aktivnosti i brže reagiraju na realne prijetnje.

Za hrvatske tvrtke, pored same zaštite od napada, od ključne je važnosti i usklađenost s NIS2 direktivom koja je odnedavno punopravno na snazi. Propisi NIS2 proširuju krug subjekata koji podliježu obavezama zaštite sigurnosti, a za one koji su već bili obuhvaćeni prethodnom direktivom, postavljaju se znatno stroži zahtjevi.

IBM QRadar igra značajnu ulogu i u tom segmentu. Centralizirani pregled i evidencija svih sigurnosnih događaja, te mogućnost generiranja izvješća relevantnih za NIS2 direktivu, čine QRadar nezamjenjivim alatom za sve hrvatske tvrtke koje žele biti u skladu s najnovijim propisima.

Uz QRadar, IBM nudi i rješenje QRadar SOAR (Security Orchestration, Automation and Response) koje nadopunjuje funkcionalnost QRadara automatizacijom procesa odgovora na incidente. QRadar SOAR automatizira repetitivne zadatke, ubrzava proces eskalacije i rješavanja incidenata te pomaže u usklađivanju s regulativama.

IBM QRadar se lako skalira i prilagođava specifičnim potrebama svake organizacije, a podržava i hibridna i multi-cloud okruženja.

IBM QRadar Log Insights specijaliziran je za analizu logova i sigurnosnih događaja u cloudu i hibridnim okruženjima. Log Insights nudi:

  • Centralizirano prikupljanje logova iz različitih cloudova, aplikacija i sigurnosnih uređaja
  • Brzo pretraživanje i analizu logova s naprednim upitima i filtriranjem
  • Detekciju prijetnji u realnom vremenu koristeći strojno učenje i analizu anomalija
  • Vizualizaciju podataka i izvješća za lakše razumijevanje sigurnosnog stanja

 

QRadar Log Insights je idealno rješenje za tvrtke koje:

  • Imaju velike količine logova iz različitih izvora
  • Žele brzo i efikasno detektirati prijetnje
  • Trebaju ispuniti zahtjeve NIS2 regulativa vezane za log management

 

Unutar QRadar paketa, nalazi se i rješenje za threat intelligence podatke o prijetnjama - IBM X-Force Threat Intelligence. Tim stručnih analitičara X-Forcea neprestano istražuje i prati aktivnosti kibernetičkih kriminalaca, razvijajući strategije za prevenciju, detekciju i reagiranje na najnovije cyber prijetnje.

Korištenjem X-Force Threat Intelligence rješenja, tvrtke dobiju pristup najnovijim informacijama o prijetnjama, što im pomaže da proaktivno zaštite svoje sustave i resurse. Saznanjem o ranjivostima i metodama napada, tvrtke mogu brzo poduzeti mjere zaštite i spriječiti provale. U slučaju sigurnosnog incidenta, obavještajni podaci X-Force tima mogu im pomoći da brže i efikasnije identificiraju prirodu napada i poduzmu odgovarajuće korake za sanaciju.

 

Više o tome kako vam QRadar može pomoći da se suprotstavite kibernetičkim prijetnjama i ostanete u skladu s najstrožim propisima možete saznati na konferenciji "Sigurna digitalna budućnost" koja se održava 9. svibnja 2024. u hotelu International u Zagrebu.

Na konferenciju se možete prijaviti putem linka.

Više o IBM QRadar rješenju možete pronaći na https://www.ibm.com/qradar.

Sponzorirani članak.

26. svibanj 2024 01:47