Ukratko
StoryEditor

IT kolaps: Srušena stranica Hrvatske kontrole zračne plovidbe, avioni diljem svijeta ne lete, zaustavljeni televizijski programi

19. Srpanj 2024.
Što se događa s tehnologijom diljem svijeta? 

Došlo je do ogromnog IT kolapsa diljem svijeta. Banke, zračni prijevoznici, telekomunikacijske tvrtke, televizijske i radio stanice te supermarketi isključeni su s interneta zbog tehničkih problema. Prema najnovijim informacijama se u istoj gabuli našla i Hrvatska kontrola zračne plovidbe. 

- Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Crikvenici gdje sudjeluje na svečanom otvaranju dograđene i rekonstruirane luke Podvorska. 

Istaknuo je pritom da Hrvatska kontrola zračne plovidbe normalno funkcionira i njihove operacije nisu dovedene u pitanje kao i da su državne službe uključene u  rješavanje problema.

Internetsku stranicu Hrvatske kontrole zračne plovidbe trenutno nije moguće otvoriti. 

Uz Hrvatsku, brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, među kojima zračne luke, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće.

Glavni američki zračni prijevoznici, uključujući American Airlines, Delta Airlines i United Airlines, čekaju na pistama, dok zračne luke u Njemačkoj i Španjolskoj također prijavljuju identične probleme.

Putnici u zračnoj luci u Edinburghu nisu mogli koristiti automatizirane skenere ukrcajnih karata, a sigurnosni monitori prikazali su poruku ‘poslužitelj isključen‘, prema Reutersovom svjedoku. Zračna luka se zbog toga vratila na ručnu provjeru ukrcajnih karata.

Također u Ujedinjenom Kraljevstvu, Southern, Thameslink, Gatwick Express i Great Northern - sva četiri brenda Govia Thameslink Railwaya - rekli su da se njihove usluge suočavaju s ozbiljnim tehničkim problemima.

- Ne možemo pristupiti dijagramima upravljačkih programa na određenim lokacijama, što dovodi do potencijalnih otkazivanja u kratkom roku, osobito na mrežama Thameslink i Great Northern. Osim toga, pogođeni su i drugi ključni sustavi, uključujući naše platforme za informacije o korisnicima u stvarnom vremenu - rekli su iz tvrtke.

Vijesti dolaze nakon što je Microsoft rekao da se nastavlja baviti ‘trajnim utjecajem‘ svojih 365 aplikacija i usluga koje su u ‘degradiranom stanju‘. Za sada je i dalje nepoznato je je li to isti problem koji utječe na zračne luke i željezničke usluge diljem svijeta.

Čini se da velike IT poteškoće utječu na računala s operativnim sustavom Windows, uključujući Sky News u Velikoj Britaniji koji nije mogao emitirati jutarnji televizijski program. 

Korisnici na subredditu tvrtke za kibernetičku sigurnost Crowdstrike prijavili su probleme u Indiji, Sjedinjenim Državama i Novom Zelandu. Korisnici u Australiji također se suočavaju s istim problemom i ne mogu se prijaviti na svoja računala. 

07. rujan 2024 18:55