Ukratko
StoryEditor

Jelena Pejković: Organizacije trebaju mudro iskoristiti rubno računalstvo – ovo su tri glavne prednosti

13. Rujan 2023.
Jelena Pejković, direktorica prodaje odjela ‘Secure Power‘ u Schneider Electricu za tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Brza i kvalitetna analiza podataka danas je među glavnim postavkama uspješnog poslovanja. Vodeće organizacije stoga premještaju obradu podataka u rubno računalstvo kao jedan od načina za nastavak rasta poslovanja. Naime, organizacije koje postave računalne i mrežne sustave, kao i sustave pohrane što je bliže moguće izvorima koji generiraju podatke, kao što su primjerice mobilni uređaji, strojevi u tvornici ili vozila s umjetnom inteligencijom, te podatke mogu trenutno primati i analizirati u aktualnom vremenu.

Samim time povećava se operativna učinkovitost, smanjuje potrošnja energije iz IT infrastrukture, a u konačnici organizacija posluje u skladu s ciljevima održivosti. Naime, ulaganje u tehnologiju rubnog računalstva organizacijama donosi tri glavne prednosti: veću sigurnost, učinkovitije korištenje mreže i razvoj održivog poslovanja. Dodatno, prema rezultatima nedavnih istraživanja tek nekolicina organizacija vezanih uz podatkovne centre ili IT industriju posluje u skladu s ciljevima održivosti.

– Rubno računalstvo pravo je rješenje za organizacije koje žele uskladiti operativnu učinkovitost s ciljevima održivosti. Postavljanje IT infrastrukture na rub mreže donosi brojne prednosti i taj se trud isplati – naglašava Jelena Pejković, direktorica prodaje odjela ‘Secure Power‘ u Schneider Electricu za tržište Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

image

Ulaganje u tehnologiju rubnog računalstva organizacijama donosi prednosti

foto

Praćenje podataka na izvoru povećava sigurnost

Primjena rubnog računalstva očituje se primjerice u razvoju tehnologije telemedicine. Međutim, šira uporaba alata telemedicine povećala je i prilike za kibernetičke napade na zdravstvene sustave. Prema globalnom istraživanju iz 2022., kibernetičke napade u 2021. zabilježilo je 66 posto zdravstvenih organizacija što je čak trećinu više napada u odnosu na godinu prije. U prosjeku, povrede podataka koštaju zdravstvene institucije više od 10 milijuna dolara.

– U tradicionalnoj infrastrukturi većina se podataka generira u pojedinačnim, distribuiranim uređajima te se zatim šalju u središnji podatkovni centar na pohranu i analizu. Osim što zaštita podataka u tom procesu može biti izazovna, dodatni je problem što tek rijetke zdravstvene institucije koriste sofisticirane alate za kibernetičku sigurnost. Upravo rubno računalstvo omogućuje zdravstvenim institucijama analizu podataka na izvoru čime se efikasno smanjuju sigurnosni rizici – objašnjava Pejković.

Udaljena analiza omogućuje optimalniju upotrebu mreže

Pejković ističe kako je druga prednost rubnog računalstva posebice vidljiva u industrijskim okruženjima. 

– Brojni strojevi i mehanizacija, poput sustava bušenja za naftu i plin ili pak tvornička oprema, generiraju vrlo važne podatke. Osim što prijenos tih informacija do središnjih podatkovnih centara i nazad opterećuje mrežu, potreba za većom propusnošću dodatno povećava troškove prijenosa. Uz to, slanje informacija između lokacija uzrokuje zastoje na mreži koji mogu negativno utjecati na poslovne procese, posebice kada je nužna analiza podataka u stvarnom vremenu – tvrdi direktorica prodaje.

Organizacije mogu ublažiti te prepreke prikupljanjem informacija na rubu mreže gdje su one i generirane. Naime, analiziranje podataka na izvoru ograničava količinu informacija poslanih u središnje mjesto čime se smanjuje upotreba mreže. Upravo lokalna analiza podataka kao i manje učestalo slanje informacije preko mreže rješavaju problem kašnjenja. Štoviše, čak i ako drugi dijelovi mreže imaju prekide, sustavi koji rade na rubu i dalje mogu nesmetano raditi i generirati podatke.

image

Analiza podataka pri izvoru gdje su generirani smanjuje mogućnost sigurnosnih rizika

foto

Učinkovitija potrošnja energije doprinosi održivim poslovnim procesima

Organizacije u svim industrijama troše velike količine energije: rasvjeta, grijanje, hlađenje, ventilacija te rad i održavanje postrojenja zahtijevaju pouzdano napajanje, često neprekidno 24 sata dnevno. Primjerice, u podatkovnim centrima 40 posto  ukupne električne energije troši se samo na hlađenje. Osim toga, prijenos podataka od njihovog izvora do središnjeg podatkovnog centra dodatno troši energiju.

– Senzori rubnog računalstva i softver u centrima za upravljanje mrežom omogućuju organizacijama jednostavno praćenje i nadzor potrošnje energije na svim udaljenim lokacijama. Kao i svaki uređaj koji generira podatke te aplikcije konstantno prikupljaju informacije o učinkovitosti zgrade na temelju kojih se može poboljšati upotreba energije – objašnjava Pejković. Konkretno, rubno računalstvo može uštedjeti čak 60 posto potrošnje energije za prijenos podataka. Tehnologija pametnih zgrada može rezultirati uštedom energije od pet do 25 posto na HVAC sustavima i gotovo 50 posto uštede na sustavima rasvjete. Kako bi se optimalno upravljalo alatima u pametnim zgradama ključno je rubno računalstvo.

Rubno računalstvo pridonosi učinkovitosti poslovanja

Osim navedene tri prednosti, rubno računalstvo otvara nove prilike za razvoj poslovanja i na druge načine. S obzirom na to da sve više poduzeća prelazi na distribuirana IT okruženja, bit će nužno da se tehnologija rubnog računalstva ubrzano unaprjeđuje kako bi donijela što veću učinkovitost.

Operativna učinkovitost poslovni je cilj sam po sebi. Učinkoviti poslovni procesi dovode do smanjenja troškova, veće profitabilnosti, bolje sigurnosti zaposlenika i poboljšanog iskustva klijenata. Iako je unaprjeđenje poslovne inteligencije i analize podataka općeniti cilj poslovanja, investiranje u rubno računalstvo i njegovu primjenu nudi konkretne i trenutne poslovne koristi, a na organizacijama je da ih mudro iskoriste, zaključuje Pejković iz Schneider Electrica.

image

Učinkovito poslovanje smanjuje troškove, povećava profitabilnost i sigurnost te poboljšava iskustvo klijenata

foto
29. travanj 2024 11:04