Ukratko
StoryEditor

Kaufland pustio u pogon solarne panele za nadstrešnice za automobile

20. Svibanj 2019.

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih nadstrešnica za automobile kojima su opremili parkiralište svoje poslovnice prvi je takav u Hrvatskoj i prvi Kauflanda u Europi.

Teme održivosti, energetski učinkovite tehnike te visoki ekološki standardi za ovu su tvrtku, koja već 18 godina djeluje u Hrvatskoj, temelj na kojem počiva njihova društvena odgovornost.  Stoga će ove nadstrešnice s ugrađenim solarnim panelima koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu, godišnje u prosjeku proizvesti čak 17% energije potrebne za rad ove poslovnice te zamjetno smanjiti emisiju CO2. Vrijednost sveukupnih investicija u razne projekte Kauflanda na temu zaštite okoliša u razdoblju od dvije godine  iznosi preko 20.000.000,00 kn, što je dovoljan dokaz za to da je ovom trgovačkom lancu tema očuvanja okoliša zaista bitna.

[caption id="attachment_385688" align="aligncenter" width="750"] Vladimir Tomko, Tomislav Ćorić, Vedran Abramović[/caption]

Svečanom puštanju u funkciju ovog, za Kaufland važnog projekta, nazočili su i direktor Fonda za zaštitu okoliša, gosp. Dubravko Ponoš te ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić, koji je tom prilikom izjavio: „Ulaganje milijuna kuna u solarne panele na krovu iznad nas potvrđuje opredijeljenost vaše tvrtke, prije svega, u smjeru održivog razvoja što je u konačnici i prioritet Republike Hrvatske. Ovakva ulaganja treba promatrati kao ulaganja u budućnost i čestitam Kauflandu na ovom projektu.“

Iz Kauflanda poručuju kako ovakav projekt može poslužiti kao vjetar u leđa i ostalim projektima koji za cilj imaju očuvanje onog najvrjednijeg – našeg doma, našeg planeta Zemlje.

„U zadnjih nekoliko godina pokrenuli smo razne projekte kojima pozitivno želimo utjecati na društvo oko nas. Odličan primjer za to su Kaufland škole voća i povrća; projekt u sklopu kojega svakog tjedna djeci u javnim osnovnim školama doniramo svježe voće i povrće, ali i Zeleni dan 2018. kada su naši zaposlenici volontirali i uređivali okoliš. Drago mi je što baš danas obilježavamo još jedan „zeleni projekt“ - službeno otvorenje Solar Carporta i veselim se našoj zajedničkoj zelenoj budućnosti“, dodao je Vladimir Tomko, predsjednik Uprave Kauflanda Hrvatska.

26. travanj 2024 22:41