Ukratko
StoryEditor

Kina obustavlja prodaju ukapljenog plina inozemnim kupcima

17. Listopad 2022.

Kina je pozvala domaće državne uvoznike da prestanu preprodavati ukapljeni prirodni plin (LNG) europskim i azijskim kupcima kako bi osigurala dostatnu domaću opskrbu tijekom zimske sezone, izvijestio je Bloomberg News.

Kinesko nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme tako je zatražilo od uvoznika PetroChine, Sinopeca i Cnooca da plin nabavljen za zimu sačuvaju za domaće potrebe.

Povjerenstvo nije bilo dostupno za komentar medijskih napisa, a ni tri tvrtke nisu odmah odgovorile na Reutersov upit da ga komentiraju.

Vijest o zabrani preprodaje vremenski se poklopila s nastojanjima kineskih uvoznika LNG-a da ove zime izbjegnu nabavu na fizičkim tržištima, budući da potražnja raste najslabije u posljednja dva desetljeća.

To bi značilo da se vodeći svjetski uvoznik vjerojatno neće natjecati s krizom pogođenom Europom u nabavi važnog energenta, špekulira Reuters.

Kineska vlada u ponedjeljak je poručila da će značajno povećati domaće kapacitete za opskrbu energijom i rezervne kapacitete za ključnu robu, potvrdivši nastavak politike osiguranja opskrbe i stabilizacije cijena sirovina.

19. travanj 2024 20:32