Ukratko
StoryEditor

Ksenija Purković nova direktorica klastera tvrtke AstraZeneca

20. Veljača 2024.
Ksenija Purković
Na ovoj poziciji Ksenija će biti zadužena za devet zemalja Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Sloveniju, Crnu Goru i zemalja jugozapadnog Balkana

Ksenija Purković imenovana je novom direktoricom klastera tvrtke AstraZeneca koji pokriva devet zemalja Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Sloveniju, Crnu Goru i zemalja jugozapadnog Balkana. Trenutno, u klasteru tvrtke AstraZeneca zaposleno je više od 350 stručnjaka od čega skoro 80 u Hrvatskoj.

Ksenija posjeduje bogato iskustvo rada u farmaceutskoj industriji, a tvrtki AstraZeneca se pridružila prije više od 10 godina kao marketing menadžerica za Srbiju i Crnu Goru. Prije toga, Ksenija je iskustvo stjecala na različitim komercijalnim funkcijama u tvrtkama Menarini Group i MSD-u u Srbiji i Bugarskoj.

U tvrtki AstraZeneca Ksenija je zahvaljujući velikoj posvećenosti i stručnosti brzo napredovala do pozicije voditeljice poslovne jedinice za kardio-vaskularne i metaboličke bolesti te onkologiju, da bi vrlo brzo bila imenovana na poziciju direktorice AstraZeneca Srbija. Ksenija je 2020. godine postala dio regionalnog tima Europa-Kanada (EUCAN) u sklopu kojeg je obnašala funkciju komercijalne direktorice i bila zadužena za uspješno predstavljanje nekoliko kardiovaskularnih proizvoda na tržištima EUCAN regije.

– Čast mi je i zadovoljstvo preuzeti ovu poziciju i biti dio priče o izuzetnim ljudima i rastu klastera tvrtke AstraZeneca. Poslujući na devet tržišta Jugoistočne Europe imamo priliku omogućiti pristup našim inovativnim terapijama za više od 30 milijuna ljudi. S takvim raznolikim multinacionalnim timom stručnjaka, koji su predani stavljanju pacijenata na prvo mjesto i pokretanju inovacija, nastavit ćemo podržavati lokalne zdravstvene sustave i društva te ublažiti utjecaj na okoliš. Zajedno s hrvatskim kolegama dodatno ćemo poticati suradnju s ključnim dionicama, stručnjacima, udruženjima pacijenata i partnerima kako bismo osigurali održivu budućnost i bolji pristup terapijama koje mijenjaju život –  izjavila je Ksenija Purković.

Na ovoj funkciji Ksenija je zamijenila Dejana Lakovskog koji je imenovan komercijalnim voditeljem onkološke poslovne jedinice za područje srednje istočne Europe i Baltika (CEE-BA) u tvrtki AstraZeneca.

AstraZeneca je globalna, inovativna biofarmaceutska tvrtka koja otkriva, razvija i prodaje inovativne lijekove za liječenje bolesti u pet terapijskih područja: kardio-metaboličke i bubrežne bolesti, respiratorne bolesti, cjepiva i imunoterapije te rijetke bolesti. Tvrtka posluje u preko 100 zemalja, a u Hrvatskoj je prisutna više od 20 godina. Klaster je formiran 2021. godine, a uključuje Hrvatsku, Bugarsku, Srbiju, Sloveniju i Crnu Goru. Grupacija je 2022. godine odobrila projekt zahvaljujući kojem i zemlje jugozapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo preko partnera imaju pristup inovativnim lijekovima tvrtke. Trenutno, klaster ostvaruje preko 190 milijuna dolara godišnje prodaje, s ambicijom da je udvostruči u sljedeće tri godine i lansira preko 100 novih lijekova i indikacija.

28. travanj 2024 18:49