Ukratko
StoryEditor

LNG Hrvatska: Otpremljene 8,3 milijarde prostornih metara prirodnog plina

06. Rujan 2024.
Brod Tristar Ruby, tvrtka MVM CEEnergy Croatia, LNG Terminal Krkfoto Lng Hrvatska

Uz LNG terminal u Omišlju do sada je pristalo 100 brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (UPP), a u transportni sustav otpremljene su gotovo 8,3 milijarde prostornih metara prirodnog plina, podaci su iz tvrtke LNG Hrvatska.

Iz te tvrtke su izvijestili kako je 100., jubilarni brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina BW Pavilion Aranthera u četvrtak pristao uz terminal. Ističu kako je u nepune četiri godine prekrcan teret sa 100 brodova za prijevoz UPP-a, kao i gotovo 400 kamiona za prijevoz UPP-a.

Uplinjeno je više od 13,7 milijuna prostornih metara UPP-a te je otpremljeno i isporučeno gotovo 8,3 milijarde prostornih metara prirodnog plina.

Iz LNG Hrvatske navode da su sudjelovali u raznim konzultacijskim uslugama i pomagali izgradnji drugih terminala u Europi, redovito podupiru rad lokalne zajednice, kao i cijelog riječkog lučkog i kopnenog područja te aktivno sudjeluju u izgradnji sigurnije, pouzdanije i ekološki prihvatljivije LNG industrije.

Podsjećaju na aktualni projekt povećanja kapaciteta terminala u Omišlju, kojim će se omogućiti veća sigurnost opskrbe prirodnim plinom za Hrvatsku i za zemlje u okruženju.

Najavljuju i nove projekte.

- Pokrećemo projekte hvatanja emisija ugljičnog dioksida, iskorištavat ćemo energiju sunca, gradit ćemo stanice za opskrbu UPP-om, vodikom i ostalim ekološko prihvatljivim energentima, sudjelovat ćemo u prelasku odnosno konverziji što više brodova koji plove Jadranom na ekološki prihvatljivije gorivo - naveli su iz LNG Hrvatske.

06. rujan 2024 13:52