Ukratko
StoryEditor

Nove tehnologije poput vodika postaju ključne

29. Travanj 2022.
Boris Miljavacfoto Ratko Mavar
Siemens Energy dio je projekta Nord Adriatic Cross-Border Hydrogen Valley, kojim prvu regionalnu dolinu vodika osnivaju Hrvatska, Slovenija i tri talijanske regije

Siemens Energy jedna je od vodećih svjetskih kompanija za energetiku i stremi tome da svakom svojem kupcu pomogne povećati proizvodnju energije. U svoje poslovanje integrirala je ciljeve dekarbonizacije i digitalizacije te modernizacijom i transformacijom postojećih energetskih sustava postiže da oni budu održiviji.

Turbine na vodik

Održivost danas mora biti u srži svakog poslovanja, međutim, u svjetlu nedavnih globalnih događanja, u fokusu europske i hrvatske energetske politike sigurnost opskrbe energentima postaje još važnija. Time, kako ističe Boris Miljavac, predsjednik Uprave tvrtke Siemens Energy, nove tehnologije poput vodika postaju ključne.

- Cilj je Siemens Energyja omogućiti da sve naše turbine rade na vodik i prije 2030., a plinske turbine već danas mogu biti pogonjene vodikom s više od 75 posto – kaže Miljavac.

Ambasador klimatskog pakta

U ovako kompleksnim okolnostima, dodaje, sasvim je jasno da su partnerstva ključna za postizanje uspjeha, stoga Siemens Energy surađuje s brojnim dionicima na području Hrvatske i u inozemstvu.

- Preko svog članstva u Hrvatskoj udruzi za vodik dio smo i projekta Nord Adriatic Cross-Border Hydrogen Valley, koju kao prvu regionalnu dolinu vodika osnivaju Republika Hrvatska, Republika Slovenija i tri talijanske regije. Uz to, i sam sam sudjelovao u izradi Hrvatske strategije za vodik – ističe Miljavac koji snažno vjeruje da je neophodno da svatko od nas podiže svijest o važnosti brige o okolišu.

Europska komisija nedavno je Borisa Miljavca imenovala ambasadorom europskog klimatskog pakta.

Sadržaj omogućila tvrtka Siemens Energy.

26. travanj 2024 12:47