Ukratko
StoryEditor

NOVI INDEKS ŽENA U BIZNISU: Sve veći broj žena u upravama hrvatskih tvrtki!

08. Ožujak 2022.

Objavljen je novi SELECTIO indeks žena koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX. U 2022. godini indeks iznosi 20,3 posto i bilježi značajan rast u odnosu na 16,1 posto istog razdoblja 2021. godine.

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podatcima The Female FTSE Board Report za 2021., također pokazuje trend rasta, pa u ovoj godini iznosi 38 posto. Prema podatcima Europskog instituta za jednakost spolova, udio žena u upravama najznačajnijih društava na burzama u Europskoj uniji je 31,3 posto.

Pet društava u Hrvatskoj ima više od 40 posto žena u upravi

Dobra vijest je i da se, u usporedbi s prošlom godinom, povećao broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa CROBEX. Naime, prošle godine su tri društva imala predsjednicu uprave, a ove godine predsjednicu uprave ima pet društava. Sada Ericsson Nikola Tesla, Brodogradilište Viktor Lenac i Ingra u upravama imaju čak 100 posto žena, Saponia ima 50 posto, dok Podravka ima 40 posto žena u upravi. Ovo su ujedno i tvrtke s najvećim udjelom žena u upravama.

Postotak tvrtki, sastavnica CROBEXA, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se za 9,74 p.p. u odnosu na prošlu godinu. Takvih tvrtki je trenutno 42,9 posto. Za usporedbu, svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi.

Žene i dalje najmanje zastupljene u znanosti

Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora jednaka je kao i prošle godine (31,3 posto), te je usporediva s udjelom žena u politici država Europske unije (33,3 posto), no zabrinjavajuće je što žene i dalje nastavljaju biti najmanje zastupljene u znanosti, pa ih je u redovnom članstvu HAZU-a samo 12,5 posto.

- Iako možemo primijetiti porast udjela žena u upravama, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, Hrvatska za europskim prosjekom kaska za skoro 18 p.p. Trenutni udio žena u upravama društava u sastavu CROBEXA gotovo je jednak udjelu od prije 7 godina kada je isti dosegnuo svoj vrh. Kako bi se ovaj rast nastavio i dosegao europske standarde, potrebno je kroz cijelu hijerarhijsku vertikalu organizacije podržavati profesionalni razvoj žena  i obratiti pozornost na udio žena koje su nominirane u talent programe. Na razini organizacije, važno je osvještavati diskriminatorna ponašanja koja bi mogla činiti prepreku u prepoznavanju talenata ili prepreku u uključivanju žena u programe za promociju na više rukovoditeljske pozicije - izjavila je Tanja Prekodravac, konzultantica iz SELECTIO Grupe.

SELECTIO Grupa uvodi nove europske standarde

Vodeća grupacija za savjetovanje u upravljanju ljudskim potencijalima, SELECTIO Grupa, nastavlja ulagati u promjenu statusa žena u upravama kroz programe profesionalnih edukacija kojima voditelji akvizicije talenata usvajaju tehnike za osiguravanje jednakih mogućnosti i sprečavanja diskriminacije u selekciji. Jednakost potvrđuju i u praksi, što govori podatak da 57 posto rukovodećih pozicija SELECTIO Grupe čine žene. Kako bi približili domaće prakse europskim standardima, stručnjaci SLELECTIO Grupe najavili su i promjene u certifikacijskim procesima koje će zahvatiti gotovo 100 tvrtki koje će u 2022. godini pokušati zadovoljiti kriterije za postizanje certifikata Poslodavac Partner.

Aktualni nositelji certifikata s izrazito visokom indeksom žena su TRS, SAFU, te mSTART plus koji imaju 100 posto zastupljenosti žena u upravama. Tu su još i Pliva Hrvatska i Poslovna Inteligencija koje imaju 75 posto, te Zagrebačka pivovara sa 66,7 posto žena u upravi, a velik broj nositelja ima oko 50 posto žena na rukovodećim pozicijama.

- Za dokazivanje izvrsnosti HR- a potrebno je potvrditi da su poslodavci uistinu implementirali poželjne prakse te da one uistinu 'žive' u organizaciji. Uvođenjem novih standarda potičemo razvoj domaćih i regionalnih poslodavaca u smjeru svjetskih trendova. U razvoj najnovije metodologije certifikata Poslodavac Partner uključilo se više od pedeset HR stručnjaka, a standardi su definirani po uzoru na najbolje prakse - izjavila je Martina Kessler, Head of Organizational Development Solutions iz SELECTIO Grupe.

Kako bi zajedno unaprijedili HR procese, stručnjaci SELECTIO Grupe kroz certifikaciju kreiraju benchmark, te sugestije za razvoj i daljnje unapređenje HR funkcije. Zato je certifikat Poslodavac Partner u sedamnaest godina postojanja postao najprestižnije regionalno priznanje za poslodavce kojima je izvrsno upravljanje ljudskim resursima sastavni dio poslovne strategije, a koji, između ostalog, zadovoljavaju osnovne kriterije u području raznolikosti, jednakosti i uključivosti.

image
foto
26. travanj 2024 01:36