Ukratko
StoryEditor

Očekivanja ulagača na najnižoj razini u 20 godina

28. Ožujak 2023.

Previranja u američkom bankovnom sustavu i rastući strahovi od recesije spustili su povjerenje globalnih ulagača na jednu od najnižih razina u zadnjih 20 godina, pokazuje istraživanje investicijske banke BofA.

Mjesečno istraživanje nakon kolapsa SVB-a i Signature Banka i prije prošlotjednog spašavanja Credit Suissea, pokazalo je da se dramatično pogoršala percepcija razine rizika.

BofA-in pokazatelj rizika financijskog tržišta o razinama zabrinutosti ulagača skočio je na 7,7, stavivši ga tik ispod prošlogodišnjih vrijednosti nakon početka rusko-ukrajinskog rata te iznad razine u globalnoj financijskoj krizi i vrhuncima pandemije.

Menadžeri europskih fondova su posebno pesimistični.

Iako je istraživanje zaključeno prije problema u Credit Suisse-u, gotovo trećina njih smatra da je trenutni najveći rizik za tržište sistemska kreditna kriza. Još u anketi u veljači udio onih koji su očekivali takvu krizu iznosio je samo osam posto, čime je moguća kreditna kriza prvi puta u devet mjeseci istisnula inflaciju s prvog mjesta. Kao najizgledniji izvor opasnosti ispitanici su naveli neformalni bankovni sektor u SAD-u.

Druga su istraživanja došla do sličnih zaključaka.

U Njemačkoj je mjesečna anketa instituta za ekonomska istraživanja ZEW pokazala naglo pogoršanje raspoloženja ulagača.

- Međunarodna financijska tržišta su pod snažnim pritiskom, a visoka razina neizvjesnosti prelijeva se na gospodarska očekivanja - rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

BofA-ino istraživanje je pokazalo da ulagači ponovno sve više strahuju od recesije i stagflacije.

Nešto više od pola anketiranih menadžera na globalnoj razini očekuje slabiji rast svjetskog gospodarstva. Iako ih 84 posto predviđa slabljenje inflacije, 88 posto smatra da je u idućih 12 mjeseci najizgledniji makroekonomski scenarij stagflacija odnosno anemičan rast i visoka inflacija.

Među menadžerima europskih fondova, 61 posto očekuje recesiju u Europi u idućoj godini, dok je u veljači takav ishod očekivalo njih 55 posto. Globalu recesiju očekuje 42 posto menadžera, gotovo dvostruko više nego u veljači.

02. lipanj 2023 21:48