Ukratko
StoryEditor

Održan okrugli stol o intelektualnom vlasništvu u sportu

30. Rujan 2023.
okrugli stol - intelektualno vlasništvo u sportu

U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu održan okrugli stol ‘Sport i intelektualno vlasništvo, zadnji u nizu skupova organiziranih s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prepoznavanja intelektualnog vlasništva te gospodarskom potencijalu i pravnoj zaštiti kreativnih tvorevina

Uvodnim riječima sudionike i goste pozdravili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić

Sudionici diskusije bili su Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Marko Šapit, urednik sportske redakcije HRT-a, izv. prof. dr. sc. Tomislav Đurković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Siniša Petrović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo. Diskusiju je moderirao Stipe Sladoljev, sportski novinar Nove TV.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Lakušić istaknuo je važnost sprege gospodarstva i sporta, osobito kada su u pitanju inovacije koje za svoj razvoj nužno trebaju financijsku podršku te važnost stvaranja zakonskih okvira u kojima bi se ulaganja u sport, a jednako tako i ulaganja u obrazovanje učinila privlačnijima gospodarskom sektoru.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Mlinarić rekao je da je jedna od temeljnih odrednica nove uprave Sveučilišta u Zagrebu suradnja s gospodarstvom u cilju što učinkovitijeg transfera tehnologije kako bismo u konačnici imali i kvalitetniji obrazovni sustav u funkciji gospodarstva i razvoja Hrvatske.

Sportovi su globalna industrija vrijedna više milijardi dolara - industrija koja generira ulaganja u objekte, zapošljava milijune ljudi diljem svijeta i zabavlja milijarde. Poslovni odnosi izgrađeni na temeljima prava intelektualnoga vlasništva pomažu osigurati ekonomsku vrijednost sporta, potiču rast industrije, omogućavaju sportskim organizacijama da financiraju događaje te osiguravaju sredstva za promicanje razvoja sporta na lokalnoj razini.

- Iznimno je važno educirati širu javnost o svim aspektima zaštite kreativnih tvorevina, a u sportu su to zaštita žigova, autorskih prava i patenata. Kroz pravovremenu zaštitu intelektualnog vlasništva generira se mogućnost maksimalne financijske koristi u bilo kojoj gospodarskoj sferi i upravo zato su nam potrebni stručnjaci iz tog područja koje mi obrazujemo na poslijediplomskom studiju Intelektualno vlasništvo – rekla je prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković.

U diskusiji su sudionici raspravljali i o posebnim inovativnim konceptima u treniranju i te o pitanjima prenošenja sportskih događanja, a na kraju su odgovarali na brojna pitanja publike.

27. travanj 2024 12:33