Ukratko
StoryEditor

OTP preuzela albansku Alpha banku

19. Srpanj 2022.

OTP grupa preuzela je Alpha Bank Albania i time postala peti najveći igrač na albanskom tržištu i ukupnoj imovini te treći po veličini u kreditima klijentima s ukupno 16,3 posto udjela. 

Kako navode u priopćenju, proces integracije bi trebao trajati do 2023. godine, a kao rezultat procesa integracije dviju banaka očekuje se da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji dosegnuti 11 posto u ukupnoj imovini dok će se kreditni portfelj klijenata povećati za jedan i pol puta.

- Naša odluka o ulasku na albansko tržište prije četiri godine pokazala se dobrom. Od tada je podružnica OTP Albania, ispunila većinu svojih ambicioznih strateških ciljeva, postavši najprofitabilnija i najisplativija banka u Albaniji u 2021. godini, unatoč svojoj maloj veličini - izjavio je László Wolf, zamjenik izvršnog direktora mađarske OTP banke dodajući da je ovaj događaj važna prekretnica u razvoju bankarske grupe u Albaniji.

- Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost albanskom bankarskom tržištu, već i pokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, dobro je kapitalizirana, ima izvanrednu likvidnost, a uprava je predana jačanju regionalne prisutnosti - rekao je Wolf. 

OTP-ove akvizicijske transakcije u regiji započele su 2014. godine, od kada je mađarska OTP banka najavila kupnju 12 financijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući sadašnju akviziciju Alpha Bank Albania. Sve su banke, osim transakcije slovenske Nove KBM, koja je još u fazi dovršetka, uspješno integrirane u bankarsku grupu.

17. travanj 2024 23:20