Ukratko
StoryEditor

Pad prihoda Ericssona u prvom tromjesečju

16. Travanj 2024.
Ericsson, Švedska

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u utorak o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.

U razdoblju od siječnja do ožujka Ericssonov neto prihod bio je manji za 15 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kliznuvši na 53,33 milijarde švedskih kruna (4,61 milijardu eura).

U ključnom odjelu opreme za mreže smanjio se za 19, posto, odražavajući smanjena ulaganja telekomunikacijskih tvrtki. U 2023. bio je potonuo za 11 posto, uz upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi.

Najsnažnije je na početku godine pao neto prihod u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji, za 38 posto. Značajan pad kompanija je bilježila i u Sjevernoj Americi, za 18 posto.

Neto dobit poskočila je pak u prvom tromjesečju za 66 posto, na 2,6 milijardi švedskih kruna. Kompanija navodi da je u prvom tromjesečju zabilježila jednokratni prihod od 1,9 milijardi kruna, istaknuvši rješenje pravnog spora.

Kada se isključe troškovi restrukturiranja, dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je za sedam posto, na 4,3 milijarde kruna.

U ovoj godini Ericsson očekuje troškove restrukturiranja u rasponu od 3,0 milijarde do 4,0 milijarde švedskih kruna.

U siječnju financijski direktor Carl Mellander najavio je da će i u ovoj godini smanjivati troškove, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze. Krajem ožujka objavili su da će otpustiti oko 1.200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj.

Prije otprilike godinu dana švedska tvrtka bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8.500 radnih mjesta, uključujući nekih 1.400 u matičnoj Švedskoj. Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023., smanjili su broj zaposlenih za 5.500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji. 

Ericsson očekuje daljnji pad na tržištu RAN 5G mreža, barem do kraja godine, budući da su kupci i dalje oprezni pri ulaganjima. Izdvajaju i kontinuiranu "normalizaciju" kapitalne potrošnje u Indiji.

Ukoliko se nastave aktualni trendovi, švedska kopanija očekuje stabilizaciju prihoda tijekom druge polovine godine, zahvaljujući novim ugovorima i stabilizaciji zaliha klijenata u Sjevernoj Americi.

20. lipanj 2024 00:25