Ukratko
StoryEditor

Poduzeća žele prihvatiti održivost, ali se bore s preprekama koje napredak donosi

11. Ožujak 2022.
Grant Thornton stručnjaci pomažu svim klijentima u ostvarenju dugoročnih i kratkoročnih ciljeva

Usklađivanje poslovne strategije s dugoročnom vizijom, uz program održivog razvoja, sada je olakšan svim poduzećima. Održivost u poslovanju bavi se dvjema glavnim kategorijama - utjecajem poslovanja na okoliš i na društvo. Većina Europljana i poduzeća srednje veličine, njih 62 posto, sada vjeruje da je održivost jednako bitna ili čak bitnija od financijskog uspjeha, što pokazuje istraživanje Grant Thornton Global.

Ograničeni resursi usporavaju napredak svakog poslovanja

Ekološke, društvene i upravljačke sposobnosti smatraju se konkurentskom prednošću za veći dio poduzeća srednje veličine, odražavajući očekivanja njihovih baza klijenata. Među onim tvrtkama koje stavljaju veći naglasak na održivost, najčešći razlog je poboljšanje učinkovitosti i smanjenje troškova, što naglašava stvarne komercijalne poslovne prednosti vidljive u ovom području.

Međutim, ključni izazov za mnoge leži u razumijevanju što postaviti kao prioritet za maksimalni učinak u prelasku na održivije poslovne prakse, osobito kada su ograničeni resursi iscrpljeni zbog pandemije. Put do održivije budućnosti za poduzeća nije samo izvješćivanje. Iako je to temelj održivosti, za tvrtke je također bitno stvoriti dugoročnu viziju, te strukturu ciljeva i vrijednosti koja će im pomoći da prođu kroz ovu tranziciju.

Nedostatak znanja i zabrinutost oko troškova najveće su prepreke svakom poduzeću

Tri najveće prepreke koje navodi istraživanje Grant Thornton Global su rješavanje problema vezanih uz pandemiju, nedostatak znanja o novim propisima i zahtjevima te zabrinutost oko troškova vezanih uz poduzimanje novih radnji.

- Višegodišnje ekološki neodgovorno ponašanje čovjeka i nekontrolirani gospodarski razvoj doveli su u pitanje održivost današnjeg stila poslovanja na koje smo naviknuli. Neuobičajene i sve učestalije promjene u okolini na izravan nas način upozoravaju da je potrebno zaustaviti se na trenutak i ozbiljno razmisliti u kojem smjeru želimo izgraditi svoje poslovanje. Sve češće razmišljamo o promjeni poslovnog pristupa kako bi postigli kolektivnu ekološku odgovornost te održiviji razvoj za osiguranje bolje budućnosti, pa i u poduzećima srednjeg tržišta. Izgradnja ekološke osviještenosti te odgovornog poslovanja morat će u najkraćem mogućem roku postati sastavni segment djelovanja svakog suvremenog poduzeća, a izvješćivanje mora biti prioritet. Također, bit će nužno potaknuti zaposlenike i klijente da više pažnje posvete aktivnostima ekološkog usmjerenja kako bi svojim odgovornim djelovanjem pružali primjer široj poslovnoj zajednici te tako pokrenuli val promjena i osigurali održivo poslovanje - navodi Vedran Miloš, partner i stručnjak iz područja revizije u kompaniji Grant Thornton Hrvatska.

Prednost savjeta stručnjaka može biti neprocjenjiva stavka kada se krećete kroz bezbroj okvira izvješćivanja za održivost. Iako će prirodna sposobnost prilagodbe srednjih poduzeća pomoći, postoji jasna uloga vlade, regulatora i onih koji postavljaju standarde da pruže podršku i uspostave jasne putove za izvješćivanje o najboljoj praksi o pitanjima održivosti. Grant Thornton stručnjake možete kontaktirati svakodnevno putem službene web stranice, a time možete unaprijediti svoje poslovanje u ovim kriznim vremenima.

25. veljača 2024 03:04