Ukratko
StoryEditor

Pokrenut niz izvrsnih projekata i inicijativa na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

13. Rujan 2023.
Programi Ekonomskog fakulteta u Rijeci razvijeni su u suradnji sa stručnjacima iz prakse, inozemnim znanstvenicima, alumnima i studentima jer izvrsnost zahtijeva kolaboraciju svih dionika

Ekonomski fakultet u Rijeci u proteklih desetak godina istaknuo se kao uspješna, otvorena i međunarodno orijentirana visokoobrazovna institucija u kojoj su stasali i započeli razvoj svoje karijere brojni uspješni poduzetnici, menadžeri i istraživači.

Razvoj Fakulteta usmjeren je u inoviranje nastavnog procesa i razvoj društva i znanosti aktivnim uključivanjem u europski prostor visokog obrazovanja. Programi Fakulteta razvijeni su u suradnji sa stručnjacima iz prakse, inozemnim znanstvenicima, alumnima i studentima jer izvrsnost zahtijeva kolaboraciju svih dionika, a u njihovom izvođenju sudjeluju i mnogobrojni profesori s prestižnih stranih institucija.

Društvena odgovornost

Naglasak je stavljen na društvenu odgovornost, kao okosnicu djelovanja Fakulteta u zajednici, kroz pokretanje projekata koji su potaknuli pozitivne promjene u društvu i promijenili način razmišljanja u svijetu oko nas.

EFRI je postao ponosni partner na novom projektu iz europskog programa Obzor 2020 pod nazivomCROSS-disciplinary network for research excellence in Regenerative Economy Innovation eco-Systems‘, putem kojeg nastavlja razvijati svoju globalnu konkurentnost i vidljivost u europskom prostoru visokog obrazovanja razvojem kritičkog mišljenja i znanstvenog istraživanja usmjerenog na digitalnu i zelenu tranziciju.

Produktivna suradnja, ostvarena u mnogobrojnim zajedničkim projektima, ojačala je spregu između Fakulteta i gospodarstva, što je znatno unaprijedilo kvalitetu studija, kao i stopu zapošljivosti studenata, koja je na zavidnoj razini. Centar za karijere EFRI pomaže studentima završnih godina, koji su pri kraju fakultetskog obrazovanja, da započnu karijerni put konkretnim radnim mjestima koje i zaslužuju.

– Prvi smo fakultet iz područja ekonomije i poslovne ekonomije koji je uveo obveznu stručnu praksu u ovom obujmu jer smatramo da je važno za sve studente da nakon polaganja kolegija mogu povezati teorijski i praktični segment, kako bi imali odskočnu dasku na početku karijere. Zbog toga je studentima prijediplomskog studija osigurana praksa u trajanju od 300 sati, a studenti završne godine diplomskog studija imaju cijeli semestar posvećen odrađivanju stručne prakse od čak 450 sati.

Praksu je obvezna u nastavnom planu svih studenata, a nije rijetko da nakon nje dobiju priliku i za zapošljavanje kod istog poslodavca. Veza između akademske zajednice i predstavnika realnog sektora te lokalne uprave dodatno je osnažena osnivanjem Gospodarskog savjeta EFRI-ja, u kojem sjede članovi uprava i predstavnici lokalne vlasti, koji zajednički pristupaju rješavanju društveno-ekonomskih izazova i predlažu zajednička rješenja – ističe prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Plava zastavica za gradove i općine

Unazad deset godina Fakultet je osnovao CLER – Centar za lokalni ekonomski razvoj, koji transferom znanja pruža usluge gradovima i općinama s ciljem povećanja konkurentnosti i postizanja boljih razvojnih rezultata, s naglaskom na organizacijske i administrativne vještine, upravljanje lokalnim i regionalnim proračunima te odabirom adekvatnih modela financiranja. Najboljim i najuspješnijim upravama i samoupravama, kao i javnim poduzećima koji su uspješno prošli proces certificiranja dodjeljuje se BFC SEE certifikat.

BFC SEE program namijenjen je prije svega onim gradovima i općinama koji imaju aktivan pristup razvoju svojih investicijskih potencijala i žele unapređenjem poslovnog okružja stvoriti bolje uvjete za privlačenje investicija i brži razvoj lokalnoga gospodarstva te na taj način unaprijediti kvalitetu života građana. 

28. travanj 2024 23:54