Ukratko
StoryEditor

Potrošači su Podravku svrstali među pet društveno i klimatski najodgovornijih kompanija u Hrvatskoj

02. Prosinac 2022.

Godinama među predvodnicima u društveno odgovornom poslovanju Podravka je zadnjih nekoliko godina ‘ubacila u petu brzinu‘ i kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena. Tako je u travnju osnovala i sektor Poslovna održivost i zelena transformacija te je ove godine ostvarila nekoliko projekata koji dižu energetsku učinkovitost i samodostatnost tvrtke

Da bi se do 2050. godine postiglo nulto neto ispuštanje ugljikova dioksida, Ujedinjeni narodi procjenjuju da se do 2030. u svijetu na godinu mora ulagati barem četiri bilijuna dolara u obnovljivu energiju. Prema računici UN-a također bi se u idućih osam godina moglo smanjenjem onečišćenja i utjecaja na klimu uštedjeti 4,2 bilijuna dolara na godinu.

Razloge za prelazak na čistu energiju UN nalazi u tome što se ona nalazi svuda oko nas, jeftinija je, zdravija, stvara radna mjesta te stoga ima gospodarskog smisla. Učinkovite tehnologije obnovljivih izvora energije poput uvođenja različitih mogućnosti napajanja mogu prema UN-u stvoriti i sustav otporniji na tržišne šokove.

Predvodnica održiva razvoja

Energetska učinkovitost poslovni je zahtjev i izazov naravno i za tvrtke. Ipak, koristi od učinkovitosti u vidu smanjenja poslovnih troškova, povećanja samodostatnosti ili podizanju ugleda brenda među potrošačima pokazuju da su takve odluke dugoročno isplative. Velike korake u smjeru učinkovitosti ostvaruje Podravka, koja je među pet najboljih kompanija u Hrvatskoj koje potrošači smatraju društveno i klimatski odgovornima te je dobitnica priznanja ‘Lider održivog razvoja 2021‘. Podravka je u travnju osnovala i sektor Poslovna održivost i zelena transformacija te je ove godine ostvarila nekoliko projekata koji dižu energetsku učinkovitost i samodostatnost tvrtke.

U rujnu je tako završila gradnju sunčane elektrane Podravka – Danica na krovovima Tvornice dječje hrane i kremnih namaza, Tvornice juha i Vegete te na Tvornici mesnih proizvoda i mesnih prerađevina. Riječ je o najvećoj integriranoj sunčanoj elektrani u Hrvatskoj, u koju je uloženo 12,9 milijuna kuna, od čega je 5,1 milijun kuna osigurano iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Zbog snage od 3 MW i 9272 panela očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja električne energije iznositi oko 3200 MWh. Prema trenutačnoj cijeni električne energije Podravka procjenjuje da će joj to uštedjeti otprilike 3,2 milijuna kuna, odnosno oko 3000 kuna uštede na svaki sunčani sat.

Velika uštede energije

Priprema se također druga faza gradnje sunčane elektrane, u kojoj će se u idućoj godini paneli postaviti na sve preostale tvorničke krovove. U Tvornici za preradu povrća Kalnik u Varaždinu od sredine 2020. neprekidno pak radi sunčana elektrana s priključnom snagom od 350 kW (instalirana snaga 721 kW). Nadalje, u industrijskoj zoni Danica nalazi se i kotlovnica na biomasu, odnosno drvnu sječku, koja zadovoljava 50 posto svih potreba toplinske energije industrijske zone Danica (ne cijele Podravke). Priprema se također projektna dokumentacija za proširenje kotlovnice za dodatnih 4 MW u idućoj godini, čime bi iz obnovljivih izvora bilo pokriveno 90 do 95 posto potreba industrijske zone Danica za toplinskom energijom.

– Sada Podravka 13 posto potrošnje električne energije i 31 posto toplinske energije dobiva iz obnovljivih izvora. Dovršetkom investicija u obnovljive izvore energije koje planiramo za 2023. više od 50 posto potreba Podravke d.d. za električnom i toplinskom energijom bit će ostvareno iz obnovljivih izvora. Energetskom i informatičkom obnovom poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici potrošnja energije za grijanje smanjit će se za 80 posto – istaknuli su u Podravci.

Ulaganje u samodostatnost

Ove je godine Podravka uložila osam milijuna kuna u povećanje samodostatnosti i smanjenje ovisnosti o uvoznim sirovinama jačanjem proizvodnje deficitarnog povrća kao što su paprika, rajčica i krastavci. Dodatna ulaganja planira u sljedećoj godini i to u navodnjavanje vlastitih poljoprivrednih površina, ali i nabavu poljoprivredne mehanizacije.

– Da bismo imali vlastitu proizvodnju povrća, potrebno je ispuniti prvi preduvjet: navodnjavanje. U ovoj godini povećali smo površine pod navodnjavanjem te smo kupili sustav za navodnjavanje (kap na kap) 47 ha poljoprivrednih površina na kojima se proizvode paprike, krastavci, feferoni i patlidžani. Da bismo što ozbiljnije i sa što manje rizika započeli proizvodnju novih kultura i povećali proizvodnju povrća, morali smo osim navodnjavanja osigurati uvjete da ta proizvodnja bude što uspješnija i profitabilnija. Bilo je potrebno obaviti agrotehničke operacije na vrijeme, smanjiti ovisnosti o vršiteljima agrooperacija i pravodobno zaštititi usjeve. Uložili smo također u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu poput traktora, prikolica, traka za branje povrća ili sadilica. Investicija u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje u Hrvatskoj ostvarena je u drugom ovogodišnjem tromjesečju, a rezultirat će trostruko većom površinom pod navodnjavanjem. Naime, u 2023. će više od 150 hektara poljoprivrednih površina biti navodnjavano – iznose u Podravki.

Obnova sjedišta tvrtke

U rujnu je završena i obnova poslovnog sjedišta Podravke u središtu Koprivnice, nakon 11 mjeseci radova. To je prva sveobuhvatna obnova zgrade od 1979. kada je sagrađena, a uključivala je informatičku i energetsku rekonstrukciju te ukupnu modernizaciju, koja će znatno poboljšati uvjete rada zaposlenika i smanjiti potrošnju energije.

– Cjelovitom obnovom u zgradi broj radnih mjesta s dosadašnjeg 521 povećan je na 586, a energetski razred s dosadašnje razine D podignut na razinu A. Zahvaljujući energetskoj obnovi, potrošnja energije za grijanje smanjit će se za oko 82 posto. U obnovu i modernizaciju uloženo je 104,5 milijuna kuna, što uključuje obnovu i modernizaciju gotovo 12,5 tisuća kvadrata unutarnjih prostora te parkirališta i okoliša. Obnovljena zgrada i prostor oko nje obogaćeni su i još jednim vrijednim i atraktivnim umjetničkim djelom – skulpturom ‘Začin života‘ u obliku velikog srca, ujedno poznatog znaka Podravke. Impozantno srce visoko četiri metra djelo je jednog od najuspješnijih hrvatskih kipara mlađe generacije Nikole Vudraga. Svojim su ga kolegama i sugrađanima otkrili Podravkini zaposlenici Iva Zvonar i Zlatko Varga – rekli su u Podravki.

Prema industriji 4.0

A ključni dio Podravkine transformacije prema industriji 4.0. u razdoblju od 2021. do 2025. predstavlja projekt Digitalizacije proizvodnje putem sustava upravljanja proizvodnjom – MES (engl. manufacturing execution system). Njime će se integrirati podaci i procesi u stvarnom vremenu iz proizvodnog pogona u Podravki i Žitu te zaobići ručni rad u praćenju proizvodnje, pripremi i unosu podataka, kreiranju informacija za kvalitetnije upravljanje i optimizaciju proizvodnje.

– Na MES sustavima temelji se prijelaz prema industriji 4.0, koja će u budućnosti uključivati dodatne elemente računalnog učenja i umjetne inteligencije. Podravka zadnjih godina digitalizira proizvodnju i uvodi lean metodologiju (poboljšanje proizvodnih procesa) u poslovanje, što pokazuje spremnost na ulaganje u poslovanje na svim razinama: od zaposlenika, operativnih poslova, procesa do menadžmenta. Investicija koja omogućava koordinaciju u realnom vremenu s ciljem unapređenja efikasnosti i produktivnosti proizvodnje vrijedna je 20 milijuna kuna. Korištenjem digitalizacije sustava proizvodnje dobiva se detaljan pregled rada i statusa dovršenosti radnih naloga u svakom trenutku rada te fleksibilnija upotreba radne snage po linijama, kao i bolje detektiranje zastoja i efikasnosti rada linije, produktivnosti operatera i utroška materijala – objasnili su u Podravki.

Sadržaj nastao u suradnji s kompanijom Podravka.

24. travanj 2024 17:26