Ukratko
StoryEditor

Predstavljen prvi hibridni brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu

25. Kolovoz 2023.

Prvi hibridni brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će ploviti Jadranskim morem, predstavljen je u petak u dubrovačkoj luci Gruž u okviru projekta ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja‘.

Brod imena ‘Lacroma‘ izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, a održavat će brodsku liniju Luka Gruž – Arboretum Trsteno – Rezervat Lokrum. Dug je 15 metara, kapaciteta 50 putnika uz posadu te s najvećom brzinom 18 čvorova, a prilagođen je i osobama s invaliditetom.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Zrinka Raguž podsjetila je kako su u RH kroz ukupno tri poziva za očuvanje prirodne baštine financirana 52 projekta ukupne vrijednosti 146,6 milijuna eura.

- Tim se projektima podupiru ulaganja u prirodnu baštinu kako bi se povećala njihova privlačnost, ali i obrazovni kapacitet, uz glavni cilj upravljanja posjetiteljima. Ovaj je projekt idealan primjer takvih ciljeva - izjavila je Raguž.

Ravnateljica Rezervata Lokrum Nikolina Grković rekla je kako je kroz projekt ta javna ustanova razvila posebne izlete u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i agencijama.

- Agencijama ćemo nuditi tri promotivna izleta, a posjetiteljima ćemo ponuditi više radionica kao dodatak izletu. Svrha je povezati dva zaštićena područja, kako bi posjetiteljima pružili uvid u prirodu i kulturu. Ovog vikenda građanima će prijevoz i ulazak biti besplatni - izjavila je Grković.

Upravitelj Arboretuma Trsteno Ivan Šimić istaknuo je kako je cilj održivo korištenje prirodne baštine uz interpretaciju te edukaciju posjetitelja u dva zaštićena područja.

- Stvorili smo novi turistički proizvod, a ujedno brodskom linijom dodatno približili Arboretum Trsteno Dubrovniku - rekao je Šimić.

Voditelj tehničkog odjela brodogradilišta Dalmont Robert Miletić izjavio je kako je izgrađeni brod velika referenca za brodogradilište.

- To nije klasičan brod, već je rezultat vizije održive i ekološki prihvatljive budućnosti pomorske industrije i brodogradnje. Spoj tradicionalnog pogona s modernim električnim sustavima na ovom brodu smanjuje emisiju štetnih plinova, ali i pruža udobnost, značajnu za osjetljiva obalna područja - rekao je Miletić.

Izgradnja broda financirana je u okviru EU projekta ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja‘ sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Naručitelj je Javna ustanova Rezervat Lokrum, a ugovorena vrijednost nabave broda iznosi oko 1,16 milijuna eura.

27. travanj 2024 08:24