Ukratko
StoryEditor

Prva međunarodna konferencija o graševini

27. Lipanj 2017.

Tijekom nedavnog Simpozija o graševini, u Kutjevu se raspravljalo o brojnim i značajnim pitanjima s kojima se proizvođači graševine svakodnevno susreću. Aktivnosti vezane za afirmaciju graševine se nastavljaju i to prvom međunarodnom konferencijom o graševini - Graševina bez granica, koja će se 1. srpnja održati u Zagrebu.

Promenadno kušanje vodećih hrvatskih i inozemnih proizvođača graševine koje će se održati u zagrebačkom hotelu International namijenjeno je svim ljubiteljima vina, a ulaz je besplatan uz prijavu prilikom dolaska.

Internacionalna različitost graševine

Cilj festivala je potaknuti javnost na prepoznavanje vrijednosti najzastupljenije sorte graševine kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Cilj konferencije je da posjetitelji steknu uvid u stilske i kvalitativne potencijale graševina Hrvatske i graševina okolnih zemalja.

Konferencijom se želi pokazati ljubiteljima vina, ali i stručnoj javnosti različitost stilova koje graševina kao sorta nudi. Graševina je prikladna i prepoznata kao svakodnevno vino idealnog omjera cijene i kvalitete, a potvrdila se i kao prestižno, iznimno vrijedno vino različitih stilova poput izbornih berbi prosušenih bobica ili pjenušaca.

Posjetitelji će moći od 11 do 18 sati kušati graševine i ostala vina iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije. U sklopu jednodnevne konferencije održat će se i radionice s vođenim kušanjem. Prve subote u srpnju, Zagrepčani i mnogobrojni gosti grada, imat će priliku kušati odabrane etikete proizvođača graševine i ostalih vina iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Nositelj projekta ove konferencije je udruženje vinarstva pri HGK - ‘Vina Croatia – Vina Mosaica‘, partner je udruga Graševina Croatica, a projekt se održava i uz podršku i organizaciju tvrtke Vinart.

28. travanj 2024 16:29