Ukratko
StoryEditor

Prvi dobitnik nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje je Stjepan Orešković, većinski vlasnik Mplusa

11. Srpanj 2023.
Prof. dr. sc. Stjepan Orešković, nagrada Nikola Tesla za etično poslovanje

Prigodom obilježavanja 167. rođendana Nikole Tesle i ujedno Nacionalnog dana znanosti, tehnologije i inovacija, Transparency International Hrvatska i Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost po prvi put dodijelili su nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje. Nakon višemjesečne procedure ocjenjivanja različitih segmenata poslovanja hrvatskih korporacija i više od stotinu uglednih poduzetnika, nagrada je pripala Stjepanu Oreškoviću, sveučilišnom profesoru, istraživaču na međunarodnim znanstvenim projektima i većinskom vlasniku Mplusa, globalno uspješne kompanije sa sjedištem u Zagrebu.

Povjerenstvo za izbor prvog laureata ističe kako se od korporacija i poduzetnika današnjice očekuje da baštine Teslinu plemenitost te pomiču granice prema općem dobru, da podižu standarde poslovanja i odnosa prema zajednici, zaposlenicima i tržišnim partnerima, te da ulažu u inovativnost i promiču etičnost. Također je poželjno da se ne zatvaraju u nacionalne granice, nego da šire utjecaj i svjedoče o hrvatskoj inovativnosti, kreativnosti, radišnosti i čovječnosti u globalnim okvirima. Upravo te napore prepoznali su i kod finalista nagrade – Dorotee Effenberger, Stjepana Oreškovića i Matta Darka Sertića

– Ovom nagradom želimo javno odati priznanje pojedincima i nagraditi ih za rad i poslovanje po uzoru na djelovanje Nikole Tesle, prvenstveno za etično djelovanje i poslovanje te njihov humanizam  – izjavila je ovom prigodom Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnosti, a s time se složila i Davorka Budimir, direktorica Transparency International Hrvatska, koja je uručila nagradu.

Treba istaknuti da ovaj projekt podupire i Europska unija u želji da se hrvatske poduzetnike potiče na kreativnost i inovativnost u poslovanju, te etičnost u svim segmentima društva.

image

Prof. dr. sc. Stjepan Orešković

– Zahvaljujem na ovoj nagradi koja potvrđuje sve napore Mplusa, njegovog menadžmenta i zaposlenika da svojim djelovanjem doprinesu zajednici u kojoj djeluju i žive. Prva smo hrvatska kompanija koja je izdala održivu obveznicu, te svakodnevno ulažemo napore kako bismo poslovali odgovornije i etičnije, osobito u segmentima zaštite okoliša, korporativnog upravljanja i društvene jednakosti. U temeljima našeg uspjeha mnogo je visokoobrazovanih mladih ljudi i primjena moderne znanosti i tehnologije.  Osobno mi je Tesla, s kojim dijelim zavičaj, velika intelektualna i moralna inspiracija i ponos – izjavio je dobitnik nagrade prof. dr. sc. Stjepan Orešković.

Dodjela nagrade održana je u sklopu trodnevne manifestacije Tesla&Friends, čiji je glavni cilj popularizirati lik Nikole Tesle i njegove važnosti za svijet.

13. srpanj 2024 21:49