Ukratko
StoryEditor

Šef E.ON-a: Njemačkoj trebaju tri godine za zamjenu ruskog plina

29. Ožujak 2022.

Njemačkoj će trebati tri godine da organizira alternativnu opskrbu plinom, izjavio je izvršni direktor elektroenergetskog poduzeća E.ON Leonhard Birnbaum, upozorivši da bi gospodarstvo bez isporuka iz Rusije pretrpjelo 'ogromnu štetu'.

- Procijenili bismo da bi to zahtijevalo razdoblje od tri godine - odgovorio je Birnbaum u ponedjeljak na pitanje koliko bi se brzo Njemačka mogla riješiti ovisnosti o ruskom plinu.

Njemačko bi gospodarstvo bez ruskog plina pretrpjelo 'ogromnu štetu, koju treba izbjeći ako je ikako moguće', rekao je. Prioritet regulatora plinske mreže bit će grijanje građana, a ne industrija, pa će prvi udarac u slučaju eventualnog ograničenja isporuka pasti na leđa kompanija koje troše puno energije, poput čeličana, objasnio je čelnik E.ON-a.

Upozorio je i na sekundarne efekte koje bi mogla izazvati nestašica dijelova i repromaterijala u drugim sektorima.

Prošlog tjedna ministarstvo gospodarstva priopćilo je da bi Njemačka još ove godine mogla prepoloviti uvoz nafte iz Rusije dok bi o uvozu plina mogla biti ovisna još najmanje dvije godine. Napuštanje ruskog plina zahtijevat će 'izgradnju obnovljivih izvora energije, dosljedno smanjene potrošnje na svim razinama i diversifikaciju'.

- Mogli bismo zajedničkim naporima postati neovisni o ruskom plinu do ljeta 2024. - stoji u dokumentu kojeg je prošlog petka objavilo ministarstvo gospodarstva, ali samo uz štednju plina i pojačanu upotrebu vodika.

U tom slučaju mogli bismo do tog roka svesti udio ruskog plina u potrošnji na 10 posto, ističe se. Njemačka zato ne može pristati na embargo na uvoz ruskog plina, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

15. travanj 2024 08:59