Ukratko
StoryEditor

Skupina europarlamentaraca poziva Bruxelles da izbaci zelenu oznaku za plin

19. Ožujak 2022.

Skupina od 102 zastupnika u Europskom parlamentu pozvala je Europsku komisiju da povuče svoj prijedlog za uključivanje prirodnog plina u EU-ovu taksonomiju zelenih financija, ističući da je ruska invazija na Ukrajinu taj prijedlog učinila upitnim.

Prošloga tjedna Europska komisija iznijela je planove za smanjenje ovisnosti EU-a o ruskom plinu za dvije trećine prije kraja 2022. godine, u sklopu nastojanja da postane neovisna od svih ruskih fosilnih goriva 'znatno prije 2030. godine'.

Ti su planovi u suprotnosti s prijedlozima Komisije da se plin označi kao zeleno tranzicijsko gorivo prema taksonomiji održivog financiranja EU-a, kažu zastupnici, koji većinom pripadaju lijevom političkom spektru, donosi Euractiv.

- Pozdravljamo vaš plan da Europu učinite neovisnom o ruskim fosilnim gorivima - pišu zastupnici u pismu upućenom predsjednici Komisije Ursuli von de Leyen i povjereniku McGuinessu, zaduženom za financijske usluge.

No, kažu i da je to u oštroj suprotnosti s EK-ovom Uredbom o taksonomiji koja je predstavljena prije ruske invazije na Ukrajinu, te pozivaju Komisiju da povuče najnoviji plan.

Komisija je svoj prijedlog iznijela 2. veljače, rekavši da bi se plinske elektrane mogle smatrati zelenima ako pridonose smanjenju emisija stakleničkih plinova od najmanje 55 posto tijekom svog životnog vijeka i da su osmišljene tako da pređu na 100 posto obnovljiva ili niskougljična goriva do kraja 2035. godine.

Međutim, ruska invazija na Ukrajinu promijenila je prioritete EU, kažu zastupnici.

- Naša ovisnost o ruskom plinu financira Putinov rat i omogućuje napade na ukrajinski narod - kaže se u pismu i nastavlja kako bi Europa trebala napustiti fosilna goriva i izbjeći povećanje njihove upotrebe kroz izgradnju novih plinskih postrojenja.

Prijedlog Komisije smjera na 'upravo suprotno', kažu potpisnici pisma.

Drugi se, međutim, ne slažu, govoreći da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila situaciju.

Pismo su potpisala 102 zastupnika koji dolaze iz pet glavnih političkih skupina Europskog parlamenta, no velika većina njih je iz lijevih stranaka, a tek nekolicina potpisnika dolazi iz redova EPP-a, što nije dovoljno da se odbije prijedlog Komisije.

Na plenarnom glasovanju, Europski parlament može odbiti prijedlog jednostavnom većinom – odnosno glasovima najmanje 353 zastupnika u Europskom parlamentu. No, prema dobro obaviještenom izvoru to ne mijenja situaciju u Parlamentu gdje su lijevo orijentirane stranke već dugo izražavale svoje protivljenje uključivanju plina u taksonomiju.

- Prava promjena bi se dogodila ako EPP promijeni svoj stav i prigovori prijedlogu taksonomije - rekao je izvor za Euractiv. 

Europska komisija je početkom veljače uvrstila prirodni plin i nuklearnu energiju na popis ekološki prihvatljivih investicija, iako 'pod određenim uvjetima'. Komisija je to iznijela putem dopunskog delegiranog akta o takozvanoj 'taksonomiji klimatski održivih djelatnosti'.

Taksonomija je sustav klasifikacije djelatnosti kako bi se ulaganja usmjerila u ekološki održive gospodarske aktivnosti radi ubrzanja dekarbonizacije.

Brojni su se zastupnici u Europskom parlamentu usprotivili označavanju plina i nuklearne energije ekološkim, ističući da se ovom odlukom ozbiljno potkopava Zeleni plan u korist velikih privatnih investicija.

I Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) prozvala je Europsku komisiju zbog tog poteza, zatraživši od Europskog parlamenta i Vijeća da odbace taj akt.

15. travanj 2024 08:19