Ukratko
StoryEditor

Španjolski mediji tuže Metu zbog nelojalne konkurencije i traže 550 milijuna eura

04. Prosinac 2023.
Mark Zuckerberg

Više od 80 španjolskih medija podiglo je tužbu protiv Mete, matične kuće Facebooka i Instagrama, koju optužuju da nije poštivala europsku regulativu vezano uz zaštitu privatnih podataka, priopćilo je udruženje koje predstavlja medijske kuće.

Mediji, okupljeni u udruženju novinskih izdavača AMI, traži od Mete odštetu u iznosu od 550 milijuna eura zbog ‘nelojalne konkurencije‘.

AMI ističe da tuže američkog diva za ‘nepoštenu konkurentsku prednost na tržištu oglašavanja putem sustavne zloupotrebe osobnih podataka‘.

Time je Meta, u razdoblju od 25. svibnja 2018. i 31. srpnja 2023., ‘sustavno i masovno kršila europsko zakonodavstvo za zaštitu osobnih podataka‘ koje traži pristanak korisnika da se njihovi podaci koriste u oglašivačke svrhe, tvrdi AMI.

Koristeći osobne podatke s Facebooka, Instagrama i WhatsApp-a, tužitelji tvrde da je to Meti omogućilo kreiranje uvelike personaliziranih oglasa, čime su dobili nepoštenu prednost pred svojim konkurentima, ‘na štetu tradicionalnih medija koji su poštivali europsku regulativu‘.

Među medijskim kućama koje u tužbi zastupa udruga AMI nalaze se Prisa, vlasnik dnevnog lista El Pais i sportskog žurnala AS, Godo, vlasnik dnevnog lista La Vanguardia i Mundo deportivo, te Vocento koji izdaje konzervativni list ABC.

Meta je za sada odbila išta komentirati.

Ova tužba predstavlja znakoviti napor tradicionalnih medija da se odupru dominaciji tehnoloških divova na oglašivačkom tržištu. Također naglašava sve veće napetosti između ta dva sektora.

Facebook i Instagram imaju 144 i 133 milijuna redovitih korisnika u Europi, ne uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

18. srpanj 2024 09:32