Ukratko
StoryEditor

Splitski Festival Jedrenja ispunit će horizont akvatorija od Splita do Visa

28. Rujan 2023.
Ivana Vladović, Toni Kuzmanić, Damir Skelin, Žarko Dešković, Alijana Vukšić, Ante Mlikota
Najmasovnije, najprestižnije i najpopularnije regate koje se u periodu od sredine rujna do sredine listopada održavaju na području Splita i Dalmacije od sada su objedinjene unutar jedinstvenog Festivala koji slavi more i mediteranski način života

U Splitu je u prostorijama JK Labud predstavljen Splitski Festival Jedrenja. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji kojom će se po prvi puta objediniti najprestižnije i najpopularnije regate koje se u razdoblje od sredine rujna do sredine listopada organiziraju na području Splita i Dalmacije. Labud Classic, Mala Mrduja, Mrduja, Startup Europa i Viška regata dobivaju novi poticaj kojim se odaje priznanje dosadašnjoj tradiciji.

Splitski Festival Jedrenja predstavili su Žarko Dešković, predsjednik JK Labuda, Toni Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita, Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, Alijana Vukšić, direktorica TZ Split te Damir Skelin, Direktor Mrdujske regate koordinator Splitskog Festivala Jedrenja i Ante Mlikota, Direktor Viške regate.

Jedrenje ima stoljetnu tradiciju u našim krajevima, a njeno očuvanje nije samo briga za prošlosti već je od velike važnosti i za nadolazeće naraštaje kojima želimo prenijeti ljubav prema ovom sportu, moru, ali i prirodi. Riječ je o jednom od najdugovječnijih sportova koji obilježava stoljetnu tradiciju organiziranog djelovanja i cijelo to vrijeme osigurava brojne ekonomske, turističke i društvene prednosti za čitavu Dalmaciju.

- Nije slučajno kako olimpijske medalje i čak 9 olimpijaca, kao i brojna druga individualna i klupska priznanja dolaze upravo iz ovih krajeva jer se ovdje čitavo stoljeće velika pažnja poklanja organiziranom jedrenju i kontinuiranom razvoju mladih kadrova na polju nautičkog sporta ali i turizma, čime naši klubovi imaju i širu društvenu ulogu. Mrdujska regata kao najmasovniji i Viška kao najprestižniji jedriličarski spektakl s ove strane Jadrana, uz niz manjih ali jednako važnih regata, privlače naše ali i strane nautičare te stoga Splitski Festival Jedrenja ne promovira samo ovaj sport nego i njegov značaj za gospodarstvo i turizam te promociju Dalmacije daleko izvan granica Lijepe naše - istaknuo je Žarko Dešković, predsjednik JK Labud, ispred najstarijeg jedriličarskog kluba u ovom dijelu Hrvatske.

- Velika zahvala Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i našim turističkim zajednicama koji su nas podržali - dodao je Dešković.

- Drago mi je što u ime Grada Splita imam priliku sudjelovati na predstavljanju ove manifestacije koja je ujedno i kulminacija jedriličarske sezone. Svjesni tradicije, ali i važnosti jedrenja za ovo naše podneblje s ponosom ćemo nastaviti biti prijatelj i partner ovog projekta. Svim natjecateljima želim puno uspjeha, dobru zabavu i naravno jedra puna vjetra - tom je prilikom istaknuo Toni Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Splitski Festival Jedrenja i ovogodišnju Mrduju predstavio je Damir Skelin, direktor regate.

- Ponosni smo na to kako su ove regate nadrasle lokalni karakter te smo im stoga odlučili dati dodatno na značaju objedinjavanjem u jedinstvenu manifestaciju u trajanju od  mjesec, u kojima smo osigurali dodatne sadržaje za sudionike i goste poput izložbe fotografija pod nazivom Hrvatska tamo gdje jedra pričaju priče u organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves,  promocije knjige o jedrenju, članova Labuda Sania Delića i Lea Lemešića ili kulinarskog nadmetanja pod nazivom Brodska kužina. Vjerujem da ćemo ponovno pružiti nezaboravno iskustvo svima koji dijele strast prema jedrenju i morskoj avanturi. Pozivam sve jedriličare i ljubitelje jedrenja da nam se pridruže, podrže ovaj jedinstveni događaj te zajedno s nama promoviraju ljubav prema ovom sportu i očuvanju našeg predivnog morskog okoliša. Kraj rujna poznat je po upravo po održavanju jedne od najmasovnijih regata, Mrduje, koja okuplja brojne jedriličare iz čitave regije, uz veliki broj domaćih i stranih gostiju. Veliko mi je zadovoljstvo što i ove godine Mrduja okuplja dvjestotinjak brodova i rekordan broj sudionika - zaključio je Skelin.

Velika završnica Splitskog Festivala Jedrenja bit će Viška regata, događaj koji je uvijek privlačio veliki broj najiskusnijih jedriličara koji će ove godine od 13. do 15.10. odmjeriti svoje vještine ploveći na zahtjevnoj ruti dugoj 29 milja od Splita do Visa i natrag.

- Iako mlađa od Mrdujske, Viška regata ove godine slavi 79 godina postojanja. Svim sudionicima zagarantirano je puno sportskog uzbuđenja uz bogati program koji će nas dočekati na Visu, jednoj od najpopularnijih nautičkih destinacija na Jadranu - istaknuo je Ante Mlikota, direktor Viške regate.

23. srpanj 2024 11:53