Ukratko
StoryEditor

Stellantis i kineski CATL najavili proizvodnju baterija u Europi

21. Studeni 2023.
Stellantis corporation flag at italian headquarters after merging between Groupe PSA and FCA automotive Turin Italy January 25 2021

Kineski proizvođač baterija CATL i multinacionalni automobilski div Stellantis najavili su da će udružiti snage u proizvodnji baterijskih ćelija u Europi kako bi snizili troškove ključne komponente električnih vozila.

Dvije kompanije preliminarno su dogovorile proizvodnju baterijskih ćelija od litija i željeznog fosfata (LFP) koje će Stellantis ugrađivati u svoje električne automobile i prodavati na europskom tržištu.

U planu je i osnivanje zajedničke kompanije s ravnopravnim vlasničkim udjelima.

Baterije od litija i željeznog fosfata znače manje troškove u proizvodnji, ali i manju pogonsku snagu u usporedbi s baterijama od nikla i mangana (NMC). 

Suradnja sa CATL-om dopunit će Stellantisovu strategiju elektrifikacije, rekao je šef nabave automobilskog diva Maxime Picat, dodajući da će baterije od litija i željeznog fosfata smanjiti troškove proizvodnje u Europi.

Grupa će za skuplje automobile i dalje koristiti baterije od nikla i mangana, dodao je Picat.

Stellantis trenutno u Europi gradi tri gigatvornice, u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, u partnerstvu s Mercedesom i TotalEnergiesom. 

Predsjednik i glavni menadžer CATL-a Robin Zeng rekao je da će partnerstvo ‘biti odlučujući korak na putu obje tvrtke prema ciljevima ugljične neutralnosti‘.

25. travanj 2024 23:36