Ukratko
StoryEditor

Tea Crkvenac, direktorica tvrtke Avola Solutions: Kontinuirano dijelimo znanje

09. Listopad 2023.
Tea Crkvenac, direktorica tvrtke Avola Solutions
Informacijska sigurnost krucijalna je za razvoj tvrtki, a potreba za konstantnim unaprjeđivanjem stalno raste

Zagrebačka tvrtka Avola Solutions u tek malo manje od šest godina postojanja postala je jedan od vodećih pružatelja usluga uvođenja rješenja na području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj. Dodatnu je prepoznatljivost stekla organizacijom sve popularnije stručne konferencije ‘DEEP‘, koja se i ove godine potkraj listopada održava u Petrčanima. O tajnama uspješnog poslovanja, ali i o konferenciji, razgovarali smo s direktoricom Teom Crkvenac.

Kako vam je uspjelo tako brzo pozicionirati se na tržištu?

– Možda se šest godina u nekom tradicionalnijem poslu doima kratkim, no u svijetu informacijske sigurnosti riječ je o cijeloj vječnosti. Svakodnevno se suočavamo s novim, sve sofisticiranijim prijetnjama i rješenja koja su tada bila dostatna danas su ili zamijenjena novima ili drastično usavršena. U tako dinamičnome poslovnom okružju prednost donose faktori kao što su fleksibilnost, responzivnost i, razumljivo, pravilan odabir te neprestano dopunjavanje popisa tehnoloških partnera. Dodatni element svakako je kontinuirano dijeljenje znanja, odnosno edukacija korisnika. Avola mnogo ulaže u taj segment, i to organizacijom specijaliziranih događaja i radom s individualnim korisnicima te konferencijom ‘DEEP‘ koju svake jeseni organiziramo u suradnji s tvrtkama Diverto i Dream Agency.

Što sudionicima donosi ‘DEEP‘​?

– Na njoj se bavimo raznim aspektima informacijske sigurnosti, od regulativnih do vrlo tehnički specifičnih tema. ‘DEEP‘ je jedinstveno okupljanje na kojem tristotinjak sudionika u dva dana ima priliku odslušati tridesetak stručnih predavanja, uključujući i ona nekih od najpoznatijih svjetskih stručnjaka na tom polju, sudjelovati na nizu radionica, ali i obogaćivati svoje znanje u druženju sa sigurnosnim profesionalcima na nizu pratećih događanja i aktivnosti. Većina sudionika ondje nisu naši korisnici, a možda nikada neće ni biti. Cilj nam je okupiti što više stručnjaka s navedenog područja i kvalitetom ponuđenog sadržaja učiniti da ‘DEEP‘ postane nezaobilazan. Ako ti ljudi zbog nedostatka vremena odlaze na samo jednu stručnu konferenciju na godinu, želimo da im naša bude najzanimljivija i prvi odabir.

Svakodnevna pojava novih sigurnosnih prijetnji traži od kompanija neprestano unaprjeđivanje. Kako Avola širi svoj portfelj proizvoda i usluga?

– Klasična rješenja poput antivirusne zaštite i vatrozida odavno nisu dostatna za korisnike i organizacije čije poslovanje ovisi o informacijskim sustavima iako su i dalje polazište, no samo ako je riječ o rješenjima koja prepoznaju nove prijetnje već od nultog dana pojave. Sve veću ulogu imaju nadzor i zaštita cijele mreže korisnika, uključujući i podatke u oblaku, a sve se češće pritom primjenjuje praksa upravljanja pristupom u kojoj pojedini djelatnici imaju ovlast pristupati samo nekim dokumentima i dijelovima mreže. Osim sigurnosnih rješenja, važan je dio našeg poslovanja digitalna transformacija. Rješenja za digitalno potpisivanje znatno olakšavaju i ubrzavaju radne procese, pogotovo u velikim organizacijama. Imamo više instalacija takvih rješenja i ponosni smo na pozitivan utjecaj koji imaju na poslovanje korisnika.

Naposljetku, odakle tvrtki ovakvo neobično ime? Je li Avola nazvana po gradiću na Siciliji ili je u pozadini neka druga priča?

– Nešto ipak mora ostati i tajna (smiješak). Neću vam ništa reći, samo ću napomenuti da se naši djelatnici povremeno okupe u ekipu za pub-kviz i da tada nastupaju pod nazivom ‘Dodge Avola‘.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Avola Solutions.

27. travanj 2024 13:21