Ukratko
StoryEditor

Tiristori - poluvodiči ključni za upravljanje energijom

27. Travanj 2023.

Tiristori su posebni poluvodiči koji se koriste u sustavima za upravljanje energijom, posebno izmjeničnom strujom (AC). U ovom ćemo članku pogledati strukturu, načelo rada i primjene tiristora. Na kraju ćemo saznati gdje možete nabavaviti širok raspon tiristora i kako odabrati odgovarajući model.

Struktura i načelo rada 

Tiristor je poluvodički element s tri sloja koji se sastoji od četiri sloja poluvodičkog materijala s izmjeničnim tipovima provodljivosti (npr. pn-pn). Glavna značajka tiristora je sposobnost provođenja struje u jednom smjeru (od anode do katode), ali samo kada su uzbuđeni odgovarajućim kontrolnim impulsom. Nakon što impuls nestane, tiristor ostaje u stanju provođenja dok ne nestane struja koja prolazi kroz njega.

Vrste tiristora

Tiristore možemo podijeliti u nekoliko vrsta, ovisno o konstrukciji i primjeni:

  1. Standardni tiristori - najčešća vrsta tiristora koji se koriste u različitim granama elektronike.
  2. Sensitive Gate tiristori (SCR-ovi) - tiristori s nižom osjetljivošću na kontrolni impuls, što omogućuje jednostavnije upravljanje.
  3. Reverse Conducting tiristori (RCT-ovi) - sposobni su provoditi struju i u suprotnom smjeru, što omogućuje veću fleksibilnost u upravljanju sustavima.

Primjene tiristora

Tiristori se široko koriste u različitim granama elektronike, kao što su:

Upravljanje snagom - tiristori se koriste u sustavima za regulaciju snage, kao što su naponski regulatori, pretvarači i impulsni napajanja.

Upravljanje motorima - tiristori se koriste u sustavima za upravljanje električnim motorima, omogućujući regulaciju brzine i okretnog momenta.

indukcijsko grijanje - tiristori se koriste u sustavima indukcijskog grijanja, gdje kontroliraju protok izmjenične struje kroz indukcijske zavojnice.

Kako odabrati odgovarajući tiristor?

Pri odabiru tiristora treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih parametara, kao što su:

Napon provođenja - maksimalna vrijednost napona koji tiristor može prenijeti. Treba odabrati model s naponom provođenja većim od radnog napona sustava.

Struja provođenja - maksimalna vrijednost struje koja može prolaziti kroz tiristor. Pri odabiru odgovarajućeg modela, potrebno je uzeti u obzir radnu struju sustava u kojem će se tiristor koristiti.

Osjetljivost vrata - vrijednost struje vrata koja je potrebna za pokretanje provodljivosti tiristora. U nekim slučajevima, kao što je upravljanje mikrokontrolerom, može biti važno odabrati tiristor s niskom osjetljivošću vrata.

Dimenzije - veličina tiristora treba biti prilagođena prostornim zahtjevima određene primjene.

Transfer Multisort Elektronik (TME) je globalni distributer elektroničkih komponenti koji svoje proizvode isporučuje klijentima u više od 150 zemalja širom svijeta. Trenutačno u TME-ovoj ponudi možete pronaći čak 2483 tiristora, što omogućuje pronalaženje odgovarajućeg modela za svaku primjenu. TME jamči brzu dostavu i profesionalno tehničko savjetovanje, što ga čini nezamjenjivim partnerom za tvrtke i pojedinačne korisnike u području elektroničkih komponenti.

28. travanj 2024 23:13