Ukratko
StoryEditor

TSMC očekuje dvoznamenkasti rast tržišta poluvodiča u ovoj godini

24. Svibanj 2024.
TSMC čipovi

Svjetsko tržište poluvodiča porast će u ovoj godini 10 posto, procjenjuje tajvanski TSMC, vodeći dobavljač američkih tehnoloških divova Applea i Nvidije. U travnju TSMC je snizio prognozu rasta prihoda s više od 10 posto na oko 10 posto.

Specijalizirana publikacija World Semiconductor Trade Statistics procjenjuje da će tržište vodiča u ovoj godini porasti za 13,1 posto.

TSMC je procijenio da bi prodaja u drugom tromjesečju mogla porasti za čak 30 posto na valu potražnje za poluvodičima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije (AI).

- Živimo u novom zlatnom dobu mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija - rekao je u četvrtak viši potpredsjednik Cliff Hou na događaju u Hsinchuu, gdje je sjedište tajvanske tvrtke.

Američki div Nvidia procjenjuje da će joj prihod u aktualnom tromjesečju porasti snažnije no što su očekivali. U tromjesečnom razdoblju zaključno s 28. travnja, prvom tromjesečju poslovne godine 2024/2025. bio je gotovo četiri puta veći nego u istom razdoblju 2023/2024., poskočivši na 26 milijardi dolara.

- Počela je nova industrijska revolucija - kompanije i zemlje surađuju s Nvidijom i prebacuju bilijune dolara vrijedne tradicionalne podatkovne centre na ubrzano računalstvo, gradeći novu vrstu podatkovnih centara – tvornice umjetne inteligencije - rekao je izvršni direktor američke kompanije Jensen Huang.

19. lipanj 2024 00:41