Ukratko
StoryEditor

Twitter označio NPR i BBC kao medije koje ‘financira vlast‘

10. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Twitter je američki NPR i britanski BBC označio kao medije koje ‘financira vlast‘, nakon što je NPR prvo označen kao ‘medij povezan s državom‘ što sugerira pomanjkanje neovisnosti uređivačke politike

Promjena u načinu na koji Twitter označava Nacionalni javni radio (NPR) sa sjedištem u Washingtonu dogodila se tiho u subotu navečer i uslijedila je nakon što se mreža žalila da je izraz ‘povezan s državom‘ omalovažavajući i netočan. Twitter je prošlog tjedna označio NPR na isti način kao kineske i ruske platforme pod kontrolom vlasti tih država. 

U znak prosvjeda, NPR je prestao tvitati.

Glavni profil NPR-a na Twitteru s više od 8,8 milijuna pratitelja, pozvao je korisnike da ih ‘pronađu na drugim mjestima gdje čitate vijesti‘. Izvršni direktor NPR-a John Lansing rekao je da je odluka Twittera neprihvatljiva. 

NPR, jedna od najuglednijih američkih novinskih kuća, rekla je AFP-u da manje od jedan posto operativnog proračuna dolazi iz saveznih izvora. 

Twitter je tu novu oznaku dao i BBC-ju koji se obratio Twitteru za objašnjenje, pišu mediji. 

- BBC je neovisan i uvijek je bio. Financira nas britanska javnost putem pretplate - priopćio je britanski medij. 

Pretplata iznosi 159 funti godišnje. Profil BBC-ja na Twitteru s 2,2 milijuna pratitelja dobio je oznaku, dok se popularniji profili povezani s udarnim vijestima i sportskim izdanjima korporacije trenutačno ne opisuju na taj način. Isti je slučaj i s drugim računima NPR-a poput glazbenog.

Vlasnik Twittera Elon Musk opisao je BBC kao jednu od ‘najmanje pristranih‘ organizacija nakon što se televizijska kuća usprotivila tome da je označena kao ‘medij koji financira vlada‘. 

- Trebao bih napomenuti da pratim BBC news na Twitteru jer mislim da su među najmanje pristranima - rekao je Musk.

U slučaju NPR-a Musk je napisao da je načelo Twittera naprosto ‘pravičan i jednak pristup‘, pa ‘ako ne-američke račune označimo kao vladine, onda bismo trebali učiniti isto za američke, ali zvuči kao da to ovdje možda nije točno‘.

18. travanj 2024 23:16