Ukratko
StoryEditor

UBS-ova dobit prepolovljena u prvom kvartalu

25. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Najveća švicarska banka UBS u utorak je izvijestila da joj je neto dobit u prvom tromjesečju prepolovljena u odnosu na godinu ranije, pritisnuta dodatnim rezervacijama za rješavanje toksičnih dugova iz financijske krize 2008.

UBS-ova neto dobit pripisiva dioničarima u prvom je kvartalu iznosila milijardu dolara i bila je za 52 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine, nakon što je izdvojila dodatnih 665 milijuna dolara za pokriće troškova vezanih uz američke vrijednosnice osigurane stambenim hipotekama, koje su odigrale glavnu ulogu u globalnoj financijskoj krizi.

Banka je povećala rezervacije kako bi podvukla crtu vezano za svoju upletenost u ‘toksične‘ hipoteke, što joj se odrazilo na dobit u prvom kvartalu i to u trenutku kada se sprema integrirati posrnulog rivala Credit Suisse.

- U uznapredovalim smo razgovorima s američkim ministarstvom pravosuđa i drago mi je što postižemo napredak prema rješavanju naslijeđenog pitanja koje datira od prije 15 godina - rekao je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti, koji se nedavno ponovno pridružio banci kako bi upravljao preuzimanjem Credit Suissea.

Najveći svjetski upravitelj imovinom također je izvijestio o priljevu 42 milijarde dolara u prva tri ovogodišnja mjeseca. Njegov vodeći odjel za upravljanje imovinom primio je 28 milijardi dolara neto svježeg kapitala, od čega je sedam milijardi pristiglo u zadnjih deset dana ožujka.

Lani u svom godišnjem izvješću UBS je opisao kako je u pet godina do 2007. godine bio izdavatelj i pokrovitelj američkih vrijednosnica osiguranih stambenim hipotekama.

U studenom 2018., američke su vlasti pokrenule pravni postupak protiv švicarske banke, tražeći kazne za njezinu umiješanost u brojne takve poslove. UBS je kasnije izgubio taj sudski spor.

Skandalom zahvaćen Credit Suisse bačen je na koljena nakon što su klijenti masovno počeli povlačiti novac u kontekstu nedavnih globalnih previranja u bankarskom sektoru. Prema paketu spašavanja kojeg je brzo osmislila švicarska vlada, UBS se složio preuzeti posrnulu banku za tri milijarde švicarskih franaka i preuzeti do pet milijardi franaka njezinih gubitaka.

Credit Suisse je u ponedjeljak izvijestila o odljevu 61 milijarde franaka imovine (68 milijardi dolara) u prvom tromjesečju i da se odljevi nastavljaju, naglašavajući izazov s kojim se UBS suočava.

Tijekom svjetske financijske krize lavovski dio potpore države uzeo je UBS, a ne Credit Suisse. U to je vrijeme Švicarska središnja banka posudila više od 54 milijarde dolara za linije koje je UBS koristio za rješavanje problematičnih dugova, uključujući drugorazredne kredite.

18. travanj 2024 22:48