Ukratko
StoryEditor

Ulaganja u brzu i sigurnu mrežu presudna su za rast i razvoj gospodarstva

28. Ožujak 2022.
Internetska veza i izvedba za rastuća mala i srednja poduzeća moraju ići ukorak sa širenjem poslovanja i korištenjem naprednijih tehnologija

Stabilnost i brzina interneta tvrtkama su danas toliko važni da im o njima ovisi poslovanje, čak mjesto na tržištu i ugled. Bez obzira na to što se trenutačno radi u izazovnim uvjetima poslovanja, i dalje se očekuje jaka mrežna prisutnost, dostupnost i kvalitetan odnos prema korisnicima za sve igrače na tržištu bez obzira je li riječ o malim, srednjim ili velikim tvrtkama.

Štedi vrijeme i novac

Sastanci i konferencije na daljinu moraju biti besprijekorno prenošeni kako bi se sudionicima i poslovnim strankama pokazala profesionalnost, učinkovitost i kvaliteta poslovanja. Tako se štede novac i vrijeme jer putovanja djelatnika postaju nepotrebna, a budući da velik broj zaposlenika i dalje radi od kuće internetska usluga postaje iznimno važna za svakodnevan rad tvrtke.

Brzi internet osoblju također omogućuje da odgovara brže na upite i zahtjeve korisnika, pa ne dolazi do zastoja u radu, kašnjenja i posljedično gubitka kupaca. Videosastanci, rad na daljinu i korištenje oblaka danas jednostavno zahtijevaju veće brzine i propusnost interneta.

Također, svakim danom prenosi se sve više podataka zato što se zaposlenici koriste s više mrežnih alata nego ikada prije, a uslijed čega raste produktivnost. Produktivnost raste i zato što zaposlenici mogu neometano nadograđivati dijeljeni sadržaj u stvarnom vremenu te lakše surađivati, posebice kod rada na daljinu.

Kvalitetan i siguran pristup

Internetska veza i izvedba za rastuća mala i srednja poduzeća moraju ići ukorak sa širenjem poslovanja i korištenjem naprednijih tehnologija. Brzina obrade podataka ujedno smanjuje kašnjenja u dijeljenju sadržaja i povećava prednost nad ostalim tržišnim suparnicima. Sasvim je jasno da je brzi internet sadašnjost i budućnost, jer je mnogima sve očitije da omogućuje rast poslovanja i siguran povrat ulaganja. U Hrvatskoj je, pak, prema platformi Speedtest kompanije Ookla, na temelju korisničkih ispitivanja od srpnja do prosinca 2021. godine, A1 Hrvatska službeno potvrđena za najbržu fiksnu mrežu. Provedeno je više od 1,7 milijuna testova korisnika fiksnoga širokopojasnog pristupa, uključujući testove preko WiFi-ja te je A1 Hrvatska ocijenjena kao daleko najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj. Najbolji rezultati ostvareni su u velikim gradovima poput Zagreba i Splita.

Razvoj digitalnog društva

Najveća brzina preuzimanja izmjerena je u A1 mreži – 196 Mbps, kao i najniža srednja latencija od 11 ms, a u testiranju je sudjelovalo više od 441 tisuću korisnika fiksnih usluga. A1 Hrvatska na tome ne staje te izgrađuje optičku infrastrukturu u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Rijeci, Dugom Selu, Umagu, Tučepima i Novskoj. Završetkom tih radova zaokružit će se čak 600 tisuća kućanstava s fiksnom mrežom gigabitnoga kapaciteta temeljenom na optičkoj povezanosti.

U A1 vjeruju da će te investicije podržati ubrzani razvoj digitalnog društva i napredak Hrvatske prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI). Cilj je ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašiti 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama.

Širenje mreže i uz pomoć EU

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se izvode uz pomoć nepovratnih sredstava iz Europske unije te će do kraja 2023. godine 45 tisuća kućanstava biti pokriveno potrebnom infrastrukturom.

Daljnjim ulaganjem u širenje i modernizaciju fiksne infrastrukture nove generacije A1 Hrvatska daje temelje za digitalnu transformaciju, ubrzani oporavak i razvoj Hrvatske te donosi 1 Gbps internet najvećem broju kućanstava u Hrvatskoj bez ugovorne obveze. 

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska

24. travanj 2024 18:53