Ukratko
StoryEditor

Ulaganje u zlato uz Goldman Graff: Sigurnost, kvaliteta i stručnost na jednom mjestu

13. Ožujak 2024.
Zlato Goldman Graff

Investicijsko zlato sve je traženiji oblik ulaganja u Hrvatskoj. U protekloj godini, prema javno dostupnim podacima, Hrvati su kupili oko 300 milijuna eura vrijednosti u plemenitim metalima. Pritom prednjači ulaganje u zlato, budući da je ovaj plemeniti metal oslobođen PDV-a i poreza, dok se na ostale investicijske metale poput srebra, platine i paladija, obračunava i porez na dodanu vrijednost.

Domaći investitori već dobro poznaju prednosti ulaganja u zlatne poluge i zlatnike. Cijena zlata raste u vremenima krize, gospodarske nesigurnosti i političkih nestabilnosti, odnosno u vrijeme kada ostale investicijske opcije – poput vrijednosnih papira ili nekretnina – uglavnom gube na vrijednosti. Zbog toga se zlato oduvijek koristi za diverzifikaciju ulagačkog portfelja, uz preporuku da između 10 i 30 posto ukupne imovine bude pohranjeno u zlatu.

image

Zlato - graf

foto

U praktičnom smislu, benefite te investicijske politike hrvatski su građani mogli upoznati u ljeto 2020. godine, za vrijeme kraha opskrbnih lanaca u trgovini nakon pandemijskog ‘zaključavanja‘ te u zimu 2022. godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu. U obje ove situacije, vrijednost zlata značajno je porasla – tijekom 2020. godine čak i do 30 posto, uz dostizanje povijesnog rekorda u kolovozu – i tako omogućila značajnu dobit investitorima koji su ranijih godina kupovali zlatne poluge i zlatnike.

Briga za sigurnost

Prepoznavanje dobre investicijske prilike u zlatu prate i važna pitanja o sigurnosti koja ulagači postavljaju. Gdje pohraniti kupljene poluge i zlatnike? Kako biti siguran da se radi o pravom zlatu? Kako provjeriti njegovu kvalitetu? Na koji način prenijeti veće vrijednosti zlata do željene adrese? Kako znati koji je najbolji trenutak za kupnju?

image

Zlato u kutiji

foto

Pouzdane odgovore na pitanja investitora ima tvrtka Goldman Graff, ovlašteni partner u prodaji investicijskog zlata za vodeće europske rafinerije i kovnice kao što su Argor-Heraeus i Valcambi iz Švicarske, Austrian Mint (Münze Öesterreich) iz Austrije, T. C. A. iz Italije. U svom asortimanu, dostupnom u internetskoj trgovini za investicijsko zlato i regionalnim poslovnicama u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani, Goldman Graff nudi isključivo zlato s prestižnim LBMA certifikatima koje udovoljava svjetskim kriterijima „good delivery“.

image

Goldman Graff

foto

- Ukratko, ovo znači da zlatne poluge i zlatnike kupljene u trgovinama Goldman Graff naši klijenti mogu prodati bilo gdje u svijetu po jednakim uvjetima, jer se radi o investicijskom zlatu međunarodno priznate kvalitete, koje prate i odgovarajući certifikati. I mi sami izdajemo dodatne certifikate koji jamče da ćemo otkupiti zlato prodano klijentima, po najvišoj cijeni na tržištu. Nemoguće je da se kod nas dogodi situacija da kupimo ili prodamo „falsificiranu“ polugu jer svo zlato testiramo sofisticiranim uređajima koje nije moguće „prevariti“, kazao je član Uprave tvrtke Goldman Graff Davor Žic.

Sefovi u kojima možete pohraniti do milijun eura

Goldman Graff u svojim uredima u Rijeci i Ljubljani, a uskoro i u Zagrebu, klijentima omogućava najam pretinaca sefova u trezorima maksimalne razine sigurnosti. Svaki pojedinačni pretinac – kakvih u Rijeci ima 950, a u Ljubljani 140 – osiguran je do milijun eura.

- Na ovaj način klijentima smo omogućili da sve transakcije obave na jednom mjestu, da imaju kontrolu nad svojim zlatom, a da ono zbog sigurnosnih razloga ne napušta prostor poslovnice koji je pod osiguranjem. U istom prostoru klijent može kupiti zlato, preuzeti zlato, pohraniti ga u vlastiti sef kojem samo on može pristupiti, te ga, u trenutku kada to bude želio, na istom mjestu i ponovo prodati, objasnio je Žic.

image

Goldman Graff sef

foto

Iz kompanije Goldman Graff istaknuli su kako ovakvi sefovi predstavljaju potpunu novost na hrvatskom tržištu. Dosad su postojali isključivo pretinci u Fini ili bankama, no uglavnom uz niže maksimalne iznose osiguranja po pretincu te uz obavezu prijave podataka o zakupcima sefova nadležnim regulatorima, dok Goldman Graff takvu obavezu nema.

Ukoliko klijent ima vlastito mjesto za pohranu, Goldman Graff omogućit će mu osiguranu dostavu na lokaciju po njegovom izboru. Za manje iznose koriste ovlaštene pružatelje kurirskih usluga, dok za veće iznose ili prema želji klijenta zlatne poluge dovoze vlastitim blindiranim vozilima.

image

Davor Žic

foto

- U Goldman Graffu najveću pozornost pridajemo tome da imamo adekvatan i kvalitetan odgovor na svaku potrebu naših klijenata. To počinje od prvog trenutka, informiranja i savjetovanja, kada klijent dobiva svog osobnog savjetnika, s kojim može odabrati pravi trenutak ulaganja. Savjetnik ga vodi kroz cijeli proces i uvijek je dostupan. Klijent može odabrati želi li zlato pohraniti ili ga preuzeti, može odabrati vrijeme i način dostave, a ponudit ćemo mu i pomoć prilikom odabira najpovoljnijeg trenutka prodaje zlata ukoliko to bude želio, zaključio je Žic.

Više informacija o mogućnostima ulaganja u investicijsko zlato, ponudi sefova, kao i prodajnim ili otkupnim cijenama za investicijske proizvode dostupno je na stranicama tvrtke Goldman Graff, kao i telefonskim brojevima i e-mail adresama poslovnica:

Rijeka: rOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 051 588 504,

Zagreb: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 01 5810 009

Ljubljana: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. +38614313140

27. travanj 2024 18:37