Ukratko
StoryEditor

Uspješno zaključena 8. znanstveno-stručna konferencija PILC

04. Travanj 2019.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija PILC (PAR International Leadership Conference) održana je u opatijskom Hotelu Milenij 29. i 30. ožujka. Tema osme po redu konferencije bila je Utjecaj poslovnih anđela na globalno poduzetništvo. PILC organizira Visoka poslovna škola PAR u suradnji s međunarodnim partnerima. Cilj konferencije je promicati vještine vođenja i iskustvo lidera iz različitih područja kroz povezivanje akademske i gospodarske zajednice te razmjenu znanja i iskustva.

U ime Visoke poslovne škole PAR gostima i sudionicima obratila se dekanica Gordana Nikolić. Izdvojila je poticanje poduzetničke svijesti i potporu start-up tvrtkama kao neke od ključnih zadaća poslovnih anđela.

- Bilo bi savršeno kad bi duh svjetskog nogometnog prvenstva od prošlog ljeta mogli prenijeti na gospodarstvo - istaknula je dekanica Nikolić te nastavila kako smo mala zemlja velikih mogućnosti gdje je mladima potrebno dati vjetar u leđa. Možemo imati svijet na dlanu, zaključila je.

Baybars Altuntaş, predsjednik WBAF i poduzetnik, obratio se prisutnima putem video zapisa.

Prisutne su u ime pokrovitelja i partnera pozdravili zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, dok je konferenciju u ime HGK-Županijske komore Rijeka otvorio predsjednik Vidoje Vujić.

U temu glavnog panela Utjecaj poslovnih anđela na globalno poduzetništvo sudionike je uvela keynote govornica Josipa Majić, direktorica i osnivačica tvrtke ID Guardian koja proizvodi pametne igračke sa senzorima koji mjere biometrijske vrijednosti djeteta poput temperature tijela i okoline. Majić je istaknula kako su joj na njezinom poduzetničkom putu poslovni anđeli pomogli više svojim poslovnim iskustvom, nego financijski. Osim zagrebačkog ureda, ID Guardian ima podružnice u Londonu, Palo Altu, a uskoro otvaraju i ured u Singapuru.

Na glavnom su se panelu, osim Josipe Majić, predstavili Helena Matuša iz Zagorske razvojne agencije, osnivač tvrtke Locodels Stevica Kuharski, vlasnica tvrtke Keymon Ventures i konzultantica Europske komisije Marta-Patricia Aparicio y Montesinos te Vlatka Mlakar iz Krapinsko-zagorske županije, a moderirao je Edi Prodan, novinar Novog lista.

Panelisti su zaključili kako je u Hrvatskoj nedovoljno razvijena poduzetnička kultura, odnosno poduzetnički ekosustav nije dovoljno jak. Također, istaknuli su kako svaka poduzetnička ideja kreće od rješavanja problema.

Na panelu Žene kao investitori i poslovni anđeli predstavile su se Vedrana Jelušić Kašić iz tvrtke Deloitte, urednica časopisa Zaposlena Ana Gruden, Marta Turk iz Zajednice poduzetnica Slovenije te Renata Brkić iz WBAF Hrvatska, a za izvrsno moderiranje zaslužan je bio Andrej Marušić, ravnatelj Ustanove za obrazovanje odraslih Dante.

Panelistice su zaključile da nema puno žena koje investiraju, ali podržavaju projekte drugih žena kroz programe mentorstva. Također, složile su se da je poslovnim anđelima čak prihvatljivije kada start-up osnuje zrelija osoba s obzirom da se podrazumijeva da već ima iskustva u poslovanju. Renata Brkić je istaknula kako investitori ne gledaju ulažu li u tvrtku s muškim ili ženskim vodstvom, dok je Marta Turk rekla kako primjer za pozitivnu diskriminaciju u poduzetništvu žena postoji u Kanadi koja ima poseban sektor za žene poduzetnice te im pomaže da usklade karijeru s drugim obvezama.

Na panelu Digitalne inovacije za dodane vrijednosti raspravljali su Biljana Cerin iz tvrtke Ostendo Consulting, Juraj Bukša iz tvrtke ACI d.d., zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek te urednik HRT-a 4 Tomislav Cerovec, a moderirao je Bernard Vukelić, profesor na Veleučilištu u Rijeci. Panelisti su naglasili da više od pola svjetskih tvrtki kao većinu svoje imovine ima upravo nematerijalnu te da digitalne promjene u svijetu izazivaju lančanu reakciju. U današnje se vrijeme ratovi više odvijaju u virtualnom nego u stvarnom svijetu te, iako je Internet sjajno mjesto puno mogućnosti, neizbježno nosi i svoje opasnosti.

Snežana Bilić sa International Balkan University, Sven Maričić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Gordan Radić sa Sveučilišta Hercegovina razgovarali su o tome mogu li obrazovni djelatnici biti poslovni anđeli, a ulogu moderatorice preuzela je profesorica Anita Zovko s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Panelisti su zaključili da obrazovni djelatnici jednim dijelom mogu preuzeti ulogu poslovnih anđela, ali u smislu mentorstva i usmjeravanja ideja studenata koje treba poticati da razgovaraju o svojim idejama. Jednoglasno su se složili da je najvažnije saznati kako motivirati motivatora, odnosno kako potaknuti obrazovnog djelatnika da inspirira i usmjerava svoje učenike i studente na pravi put.

Drugi dan konferencije održane su prezentacije znanstveno-stručnih radova i ERASMUS + projekata. Dekanica Gordana Nikolić je u ime PAR-a potpisala ugovor o partnerstvu na projektu Svjetski kongres poduzetnika s predstavnicima Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive. Sudionici su se složili da je iza Visoke poslovne škole PAR još jedna uspješna konferencija o leadershipu, a organizatori su pozvali sve iduće godine od 27. do 28. ožujka ponovno u Opatiju na deveti PILC s temom učinkovitog vodstva.

Visoka poslovna škola PAR zahvaljuje generalnom sponzoru ACI-ju te svima koji su pokroviteljstvom podržali ovogodišnju konferenciju. To su: Ured predsjednice RH, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko – goranska županija, Krapinsko – zagorska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatije, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

18. travanj 2024 14:00