Ukratko
StoryEditor

Više od 35 svjetski priznatih fintech stručnjaka dolazi na Money Motion pozornicu

09. Veljača 2023.
Na regionalnu fintech konferenciju 9. i 10. ožujka stižu i zamjenica guvernera HNB-a, predstavnici HANFA-e i vodećih hrvatskih banaka

U top pet najboljih bankarskih institucija sedam najjačih ekonomija u Europi nalazi se barem jedna fintech tvrtka. Fintech rješenja postala su izbor broj jedan za brojne građane zbog nižih troškova, jednostavnog pristupa, brzine i kvalitete usluge, pokazuje najnovija analiza konzultantske kuće McKinsey.

Međutim, jaz u broju i zrelosti nacionalnih fintech ekosustava značajno varira diljem kontinenta zbog razlika u tržišnoj strukturi, pristupu kapitalu, pravnom okviru, mobilnosti i akviziciji, uvjetima za rast i otvorenosti krajnjih korisnika prema novim rješenjima. Zemlje srednje i istočne Europe uglavnom se nalaze u donjem dnu ove analize, ali istovremeno imaju najveći potencijal za rast.

Kako bi iskoristili ovaj potencijal, najveća fintech konferencija u regiji, Money Motion, okuplja više od 35 svjetski priznatih stručnjaka iz bankarstva, plaćanja, financijske tehnologije i kripto svijeta 9. i 10. ožujka u Zagrebu.

image

Petar Markač, OTP Banka

– Fintech industrija je doprinijela demokratizaciji platno-prometnog ekosustava, pri čemu se stvaraju dodatne vrijednosti za sve dionike: fintech kompanije, banke, trgovce, a osobito za krajnje korisnike usluga, odnosno potrošače. Banke koje su prepoznale vrijednosti kojima fintech pridonosi rastu i modernizaciji financijskog sektora i stvorile prostor za međusobnu suradnju, višestruko su profitirale – kaže Petar Markač, direktor odjela za globalno transakcijsko bankarstvo u OTP Banci, jednom od organizatora konferencije Money Motion 2023.

Vodeća fintech imena na tržištu – ASEE, Monri, UBIK, Mastercard i OTP Banka – udružila su snage u organizaciji konferencije Money Motion kako bi omogućili regionalnim profesionalcima i entuzijastima jedinstvenu priliku za razgovor s globalnim stručnjacima, razmjenu iskustava i znanja i stvaranje relevantnih poslovnih odnosa.

Money Motion, u partnerstvu s Nexi Grupom, dovodi prepoznate stručnjake kako bi razgovarali o sadašnjosti i budućnosti fintecha – jedne od najdisruptivnijih tehnologija našeg vremena. Sudionici i posjetitelji mogu očekivati dva dana otkrivanja najnovijih trendova, izazova i rješenja na raskrižju tradicionalnog financijskog tržišta i najsuvremenijih tehnologija.

– Kao fintech kompanija koja iz Hrvatske posluje na globalnom tržištu, vidjeli smo prostor za konferenciju koja će privući međunarodne stručnjake baš u Hrvatsku da u Zagrebu zajedno s domaćim stručnjacima i zainteresiranim osobama u bankarstvu, paymentu i kriptu porazgovaramo o sadašnjosti i budućnosti – poručio je Igor Gržalja, predsjednik Uprave ASEE Hrvatska.

Stručnjaci McKinseyja u svojoj analizi predlažu međunarodnu razmjenu iskustava i znanja te intenzivnije podupiranje raste lokalnih investicija. Kako se približavamo drugoj generaciji fintech poduzetnika, trebali bismo zajednički uložiti napore kako bismo najbolje iskoristili dostupne resurse. To su prepoznali i organizatori koji su Money Motion stvorili s tom svrhom na umu.

image

Igor Gržalja, ASEE Hrvatska

– Zahtjevno je predvidjeti što nas čeka u narednom razdoblju, pa baš zato svi u industriji trebamo imati konekcije, alate i dobre primjere koje ćemo moći koristiti ovisno o situaciji na tržištima i u našim tvrtkama kako bi osigurali najbolje moguće prilike za rast. Upravo zato vjerujemo u Money Motion kao ključno mjesto okupljanja FinTech međunarodne zajednice. FinTech ekosustav naše regije je uistinu raznolik i s velikim potencijalom te sam siguran da će Money Motion osnažiti povezanost, razmjenu ideja i suradnju vodećih lokalnih i globalnih stručnjaka na ovom području – dodaje Gržalja.

Uz glavnu pozornicu, na konferenciji će se održati i natjecanje 10 najboljih fintech startupova za novčanu nagradu u iznosu od 5 tisuća eura. Tijekom prvog dana konferencije, svaki od timova predstavit će svoje rješenje pred žirijem od 6 članova i publikom s predstavnicima više od 10 investicijskih kompanija. Prijave za startupove su otvorene do 20. veljače, a lista odabranih timova bit će objavljena 25. veljače. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na službenim stranicama konferencije.

– Proporcionalno rastu stupnja digitalizacije ukupnog društva, raste naravno i potreba u financijskom sektoru za bržim, jednostavnijim i modernijim uslugama, što s jedne strane stvara brojne prilike i potencijal za samu industriju, a s druge strane otvara prostor za suradnju FinTecha i banaka. Zato je bitno da međusobno surađujemo, razmjenjujemo iskustva i komentiramo sve prilike koje se pružaju na tržištu. Money Motion je savršena prilika za to. Vidimo se u Laubi – zaključuje Markač.

24. travanj 2024 01:30